H επανεκκίνηση θέλει τα κοντέρ στο μηδέν!

Επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς ξεκαθάρισμα του τραπεζικού κλάδου σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους δεν έχει γίνει. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση.

H επανεκκίνηση θέλει τα κοντέρ στο μηδέν!
Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος είχε πει προ ετών ότι στην ελληνική αγορά χωράνε δυόμισι τράπεζες.

Επιλέγοντας τη Eurobank αντί της Εθνικής ως παρτενέρ της Alpha Bank, o κ. Κωστόπουλος έδειξε ποιος μπορεί να είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ο άλλος μεγάλος πόλος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν σήμερα κυρίως τις αμαρτίες του Δημοσίου και δευτερευόντως των ιδίων.

Η ιστορία είναι γνωστή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών δεν επένδυσε σε τοξικά χρεόγραφα, όπως άλλες στο εξωτερικό.

Ίσως γιατί έβγαζαν μεγάλα κέρδη από τη διάθεση δανείων στην Ελλάδα και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και δεν χρειαζόταν να ψάξουν αλλού.

Ίσως γιατί δεν είχαν την τεχνογνωσία να τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως ισχυρίζονται fund managers από το εξωτερικό.

Δεν έχει πλέον τόση σημασία.

Οι τράπεζες βρέθηκαν να πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο της αδυναμίας ή απροθυμίας του κράτους να βάλει τα δημοσιονομικά του σε τάξη, φρενάροντας πρώτα και μετά αντιστρέφοντας την ανοδική δυναμική του δημοσίου χρέους και προχωρώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.

Ο αποκλεισμός από τις κεφαλαιαγορές αρχικά και το κλείσιμο της διατραπεζικής αγοράς στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τις εκροές καταθέσεων που προκάλεσαν οι άστοχοι χειρισμοί των κυβερνώντων αρχικά και το γενικότερο κλίμα στη συνέχεια, ήταν οδυνηρά.

Η παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο απάλυνε σε κάποιον βαθμό το πρόβλημα της ρευστότητας και τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκομίσουν σημαντικά έσοδα, αφού δανείζονταν με χαμηλό επιτόκιο στην ΕΚΤ και δάνειζαν με πολύ υψηλότερο σε τρίτους.

Επιπλέον, το Δημόσιο τόνωσε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με την αγορά των προνομιούχων μετοχών.

Οι τελευταίες είναι μεν κάπως τσουχτερές, με το επιτόκιο στο 10%, αλλά τουλάχιστον δεν είναι κοινές μετοχές, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, και επομένως δεν υπήρξε αλλαγή ιδιοκτησίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι εγγυήσεις από το Δημόσιο που είχαν αντίκρισμα από ένα σημείο και μετά, επειδή τις αποδεχόταν η ΕΚΤ, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τη ζημιά που τους προκάλεσε το Δημόσιο.

Υπό αυτήν την έννοια, έχουν κάποιο δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στα πιστωτικά ιδρύματα και να έρχεται εκ των υστέρων να πάρει τις τράπεζες από τους νυν μετόχους, στέλνοντάς τες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για κεφαλαιακή ενίσχυση με την έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά ψήφου.

Όμως, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν είναι άμοιρες ευθυνών από τη στιγμή όπου βρέθηκαν να κατέχουν πολλά ελληνικά ομόλογα ή να έχουν δώσει αρκετά δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις αμφιβόλου φερεγγυότητας.

Επομένως, το μάνατζμεντ και οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν ευθύνες, έστω και πολύ λιγότερες σε σχέση με το Δημόσιο, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καθαρές λύσεις για τις τράπεζες είναι οι καλύτερες λύσεις για την εθνική οικονομία και τις υγιείς επιχειρήσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση για να επενδύσουν και να κινηθούν.

Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να αναγνωρίσουν οι τράπεζες τις ζημίες από τα ομόλογα και τα δάνεια και εν συνεχεία να ενισχυθούν με κεφάλαια για να παίξουν τον ρόλο τους.

Αν οι παλαιοί μέτοχοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συμμετάσχουν και νέοι μέτοχοι που να βάζουν λεφτά δεν βρίσκονται, η μοναδική λύση είναι το ΤΧΣ, κοινώς η κρατικοποίησή τους, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν όλοι, τόσο το καλύτερο για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Αλλά ακόμη κι αν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σφυρίζουν αδιάφορα, λύση θα δοθεί και μάλιστα γρήγορα από την αγορά, όπως έδειξε η περίπτωση της Eurobank, μέσω της συμπίεσης των μετοχών τους.

Κοντολογίς, η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί να μηδενίσει των κοντέρ στις τράπεζες και σύντομα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v