Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σημάδι του χρυσού των φτωχών!

Οι αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι υπάρχει αναλογία ανάμεσα στον χρυσό και στο ασήμι. Αυτή εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις διαχρονικά, αλλά μερικές φορές στέλνει σήμα για αλλαγή της κύριας τάσης των αγορών.

Το σημάδι του χρυσού των φτωχών!
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι φαίνεται να συμφωνούν ότι τα αποθέματα ασημιού στη Γη είναι 15 με 17 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα του χρυσού.

Αυτό εξηγεί τον κανόνα που θέλει μία ουγκιά χρυσού να αξίζει όσο 15 με 17 ουγκιές ασημιού.

Όμως, η αναλογία χρυσού - ασημιού εμφανίζει διαχρονικά μεγάλες διακυμάνσεις, συνήθως προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.

Σύμφωνα με ερευνητές, μία ουγκιά χρυσού αγόραζε 12,5 ουγκιές ασημιού την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η αναλογία χρυσού - ασημιού ήταν στο 12.

Από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι το 1870, η αναλογία ήταν στο 17, αλλά από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αναρρίχησή της σε υψηλότερα επίπεδα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η αναλογία είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 40, αλλά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος την πίεσε, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 17 μέχρι το 1920.

Όμως, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα, με την αναλογία χρυσού - ασημιού να ξεπερνά το επίπεδο του 100, για να υποχωρήσει ακόμη μία φορά προς το 17 στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και να ξαναπάρει την ανηφόρα τη δεκαετία του 1970.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις αρχές του 1980 με την τιμή του χρυσού κοντά στα 50 δολάρια η ουγκιά και τους αδελφούς Hunt να "κορνάρουν" την αγορά του ασημιού για να πέσει ο λόγος χρυσού προς ασήμι κάτω από το επίπεδο του 20.

Η αποκάλυψη των κινήσεων των αδελφών Hunt στην αγορά ασημιού ξεφούσκωσε το ράλι του χρυσού των φτωχών, όπως αποκαλείται το ασήμι, και έστειλε τον λόγο πάνω από το 42 - 45.

Η ανωτέρω αναλογία χρυσού - ασημιού κρατούσε από το 1984 έως τις αρχές του μήνα που διανύουμε, οπότε και διέσπασε καθοδικά το επίπεδο του 40.

Ήταν το φυσικό επιστέγασμα της πορείας των τιμών των δύο μετάλλων, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010.

Ο χρυσός τιμολογούνταν προς 1.170 δολάρια η ουγκιά και το ασήμι προς 18 δολάρια η ουγκιά, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 65 πέρυσι το καλοκαίρι.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει ανέβει στα 1.430 δολάρια η ουγκιά, όμως το ασήμι έχει κάνει ράλι, με την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται στα 38 δολάρια η ουγκιά.

Πλέον η αναλογία χρυσού - ασημιού έχει υποχωρήσει κάτω από το 39 κι αυτό οφείλεται στην υπεραπόδοση του ασημιού έναντι του ξανθού μετάλλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός θεωρείται συγκριτικά ακριβότερος από το ασήμι όταν η αναλογία είναι σε υψηλά επίπεδα και το αντίστροφο όταν υποχωρεί σε χαμηλά.

Η υποχώρηση του λόγου χρυσού προς ασήμι κάτω από το επίπεδο του 40 σηματοδοτεί μια πτωτική πορεία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ασήμι θα υπεραποδόσει έναντι του χρυσού.

Για παράδειγμα, αν η αναλογία χρυσού - ασημιού πέσει στο 20 και η τιμή του χρυσού είναι στο 1.430, η τιμή του ασημιού θα πρέπει να σκαρφαλώσει στα 71,5 δολάρια η ουγκιά από 38 δολάρια περίπου σήμερα.

Μιλάμε για απόδοση 88% περίπου.

Όμως, ορισμένοι πιστεύουν ότι η πτωτική πορεία δεν θα είναι γραμμική, αλλά θα προηγηθεί ανάκαμψη του λόγου χρυσού προς ασήμι πριν ξαναβουτήξει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς, δεν είναι εύκολο να προδικάσει κανείς τι ακριβώς θα γίνει.

Σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις παίζουν η παγκόσμια ζήτηση και η προσφορά για κάθε μέταλλο.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για το ασήμι, πέραν της επενδυτικής που οφείλεται στις αγορές από συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια, προέρχεται επίσης από τις εφαρμογές που έχει στα κινητά τηλέφωνα, στις στρατιωτικές εφαρμογές, στον κλάδο υγείας και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Όμως, πιο σημαντικό από την πορεία του χρυσού ή του ασημιού είναι κάτι άλλο:

Η Ιστορία δείχνει ότι οι βουτιές στον λόγο χρυσού προς ασήμι συνδέονται συνήθως με σημαντικές μεταβολές (turn) στη κύρια τάση των αγορών.

Για να δούμε αν η Ιστορία θα επαναληφθεί.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v