Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πυρηνικό" όπλο και "καμένοι" επενδυτές!

Τα 30 δισ. ευρώ που έβαλε η ευρωζώνη στο τραπέζι είναι πυρηνικό όπλο. Όμως, ίσως δεν αποδειχτεί αρκετό, όπως επιθυμεί το γκουβέρνο, αν τον πρώτο λόγο τον έχουν οι καμένοι επενδυτές και όχι οι κερδοσκόποι.

Πυρηνικό όπλο και καμένοι επενδυτές!
Οι αγορές ήθελαν εδώ και πολύ καιρό να δουν τα λεφτά στο τραπέζι.

Δεν εννοούμε αναγκαστικά τα χρήματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά τα χρήματα που είχε ανάγκη η χώρα για να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα και έντοκα που έληγαν μέχρι τα τέλη Μαΐου, συν φυσικά το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μιλάμε για κάπου 30 - 34 δισ. ευρώ.

Αυτό ήταν το αποκαλούμενο ρίσκο αναχρηματοδότησης της χώρας (refinancing risk) για τους πρώτους 5 μήνες της χρονιάς.

Από εκεί και πέρα όλοι γνώριζαν ότι οι δανειακές ανάγκες ήταν μικρότερες και πιο ομαλά κατανεμημένες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση;

Οποιοσδήποτε τραπεζίτης και αν ρωτηθεί για το πώς θα πρέπει να ξεπεράσεις αυτόν τον σκόπελο θα σου πει το ίδιο πράγμα:

Μάζευε και ας είναι και ρώγες.

Ακόμη κι αν το επιτόκιο είναι αλμυρό, εκείνο που προέχει είναι να διαθέτεις την απαιτούμενη ρευστότητα εγκαίρως ώστε να μη γίνεις έρμαιο των διαθέσεων των αγορών.

Στη δική μας περίπτωση, η λογική της μείωσης του κόστους του χρήματος υπερίσχυσε της λογικής της εξασφάλισης της απαιτούμενης ρευστότητας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άντληση των απαιτούμενων ποσών, γιατί τα spreads δεν υποχωρούσαν στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ η επένδυση στον περίφημο μηχανισμό βοήθειας από την Ε.Ε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Φθάσαμε λοιπόν κοντά στις καταληκτικές ημερομηνίες κι ακόμη μας έλειπαν κάπου 17 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα ήταν σίγουρο ότι οι αγορές θα σε είχαν στην πρέσα.

Μετά το σοβαρότερο λάθος, κατά την άποψη τόσο τη δική μας όσο και τραπεζιτών, δηλαδή την τιμολόγηση του 7ετούς ομολόγου ενάντια στις επιθυμίες της αγοράς τη Μεγάλη Δευτέρα, ήταν επόμενο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Το μήνυμα που στάλθηκε και ήθελε η Ελλάδα να μην μπορεί να πουλήσει ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ χωρίς την έντονη παρέμβαση των ελληνικών τραπεζών ήταν σαφές και ξεκάθαρο.

Το άνοιγμα των spreads και το τίναγμα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων πάνω από το 7% για λήξεις μεγαλύτερες των 2 ετών που ακολούθησε το επιβεβαίωσαν.

Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν πλήγωσε τους σπεκουλαδόρους, οι οποίοι επανέκαμψαν σορτάροντας ελληνικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές.

Κάποιοι από αυτούς πιθανώς έβγαλαν αρκετά λεφτά κλείνοντας τις θέσεις τους και κλειδώνοντας τα κέρδη τους την περασμένη Παρασκευή.

Πλήγωσε πολύ περισσότερο εκείνους που διατηρούν ακόμη στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα.

Αναφερόμαστε στους παραδοσιακούς επενδυτές που αγόραζαν ελληνικά κρατικά ομόλογα για την έξτρα απόδοση που έδιναν έναντι των γερμανικών και τη χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών.

Είναι αυτοί που έχουν στα βιβλία τους ομόλογα αξίας άνω των 240 δισ. ευρώ έναντι μερικών δισ. ευρώ πιθανόν όσων σπεκουλάρουν ανάλογα με τη συγκυρία.

Αναμφισβήτητα, το πακέτο των 30 δισ. ευρώ που έβαλε χθες στο τραπέζι η ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρό, σχεδόν πυρηνικό, και θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομη αναπροσαρμογή των ελληνικών spreads προς τα κάτω.

Οι εναπομείναντες σπεκουλαδόροι θα είναι σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια, αφού θα τρέξουν λογικά να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα και μετοχές για να κλείσουν τις θέσεις τους.

Όσο μάλιστα πιο μεγάλα ποσά έχουν σορτάρει τόσο το καλύτερο.

Όμως, δυστυχώς, οι σπεκουλαδόροι είναι η μία πλευρά του ζητήματος και η λιγότερο σημαντική.

Η άλλη πλευρά, που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, είναι οι παραδοσιακοί επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα για τους προαναφερθέντες και κάηκαν.

Θα μπορούσαν οι "καμένοι" επενδυτές να βγουν αγοραστές, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads σε μονιμότερη βάση, ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά και να μπορεί να δανειστεί η χώρα με λογικά επιτόκια χωρίς να προσφύγει στον μηχανισμό της Ε.Ε. με το ΔΝΤ;

Οι ένορκοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την τελική απόφαση.

Φοβόμαστε όμως ότι η βοήθεια στη μείωση των spreads θα προέλθει κυρίως από τους σπεκουλαδόρους και όχι τόσο από τους φυσικούς συμμάχους των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τους "καμένους" επενδυτές.

Άλλωστε, όσοι έχουν καεί επανειλημμένα στον χυλό φυσάνε και το γιαούρτι.

Ίσως είναι οξύμωρο, όμως η ισχύς του "πυρηνικού όπλου", που έβαλαν στο τραπέζι οι ηγέτες της Ε.Ε., ίσως αποδειχτεί μικρότερη του αναμενομένου αν δεν γίνει χρήση του από την ελληνική πλευρά στο μέτρο που οι κυβερνητικές καταγγελίες για μεγάλης έκτασης σπέκουλου στα ελληνικά ομόλογα δεν επιβεβαιωθούν στην πράξη.



Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v