Ε. Τρίμμη (IQVIA): 3+1 άξονες ανάπτυξης στο οικοσύστημα της Υγείας

Στις δυνατότητες παροχής τεχνολογικών λύσεων στη φαρμακοβιομηχανία για διασφάλιση ποιότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εστιάζει η Business Development & Offering Associate Director της IQVIA Ελλάς, μιλώντας στο Euro2day.gr. Οι προοπτικές.

Ε. Τρίμμη (IQVIA): 3+1 άξονες ανάπτυξης στο οικοσύστημα της Υγείας

Για τον συνδυασμό της εξειδίκευσης και της γνώσης ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον πιεστικές ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών μετασχηματίζοντας την κλινική ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, μιλά στο Euro2day.gr η Ευγενία Τρίμμη, Business Development & Offering Associate Director της IQVIA.

H IQVIA που γεννήθηκε από τον γάμο μεταξύ των εταιρειών IMSHealth και Quintiles προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα health data science, με δραστηριοποίηση σε τέσσερις πυλώνες υπηρεσιών: Δεδομένα Υγείας, Συμβουλευτική, Τεχνολογικές λύσεις & Κλινικές μελέτες, προσθέτει.

Η κ. Τρίμμη αναφέρεται στη δυνατότητα παροχής δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων και συνταγογραφικής συνήθειας για πλήθος χωρών παγκοσμίως, σκιαγραφώντας έγκαιρα τις διεθνείς τάσεις για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία εξάγει ποιοτικά φάρμακα σε πάνω από 140 χώρες υλοποιώντας ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον μιλά για την επέκταση στον χώρο των Προγραμμάτων Υποστήριξης Ασθενών μέσα στο 2023 ανταποκρινόμενοι στις δυναμικά μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών εστιάζοντας περαιτέρω στους ασθενείς. 

Τέλος περιγράφει την εικόνα και τα οικονομικά μεγέθη της IQVIA Ελλάδος σήμερα και εξηγεί πού οφείλεται η οικονομική μεγέθυνση.

H IQVIA προέκυψε από μια μεγάλη συγχώνευση μεταξύ των IMSHealth και Quintiles. Ποια στρατηγική εξυπηρετούσε αυτή η κίνηση; Ποιος είναι πλέον ο χώρος δραστηριοποίησης του νέου σχήματος;

Πράγματι η σημερινή IQVIA είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της IMS Health, παγκόσμιας ηγέτιδας στην ανάλυση δεδομένων αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας, και της Quintiles, από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στις Κλινικές Μελέτες. Με έδρα τις ΗΠΑ, παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και πάνω από 90.000 εργαζομένους, η IQVIA κατέχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως στο οικοσύστημα της Υγείας, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα health data science.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σκοπό αυτής της συγχώνευσης, όπως είχε αναφερθεί και επίσημα εκείνη την περίοδο, ήταν «ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της γνώσης των δυο εταιριών ώστε να ανταποκρίνεται στις πλέον πιεστικές ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών και αποσκοπεί να μεταμορφώσει την κλινική ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, να δείξει την αξία αυτών των φαρμάκων στον πραγματικό κόσμο και να οδηγήσει στην εμπορική επιτυχία».

Κρίνοντας από το επιτυχές αποτέλεσμα, η πρωτοποριακή εκείνη κίνηση ενδυνάμωσε την θέση της IQVIA ως έναν κορυφαίο συνεργάτη των φαρμακευτικών εταιριών που είναι πάντα δίπλα τους, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός φαρμάκου ως και την περίοδο μετά την λήξη της πατέντας του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν της συγχώνευσης, η IQVIA ανέπτυξε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά και σήμερα δραστηριοποιείται μέσα από τους εξής 4 πυλώνες υπηρεσιών: Δεδομένα Υγείας, Συμβουλευτική, Τεχνολογικές λύσεις & Κλινικές μελέτες. Συνεχίζει δε να επενδύει σε καινοτόμες λύσεις τόσο για τις εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου, όσο και για του θεσμικούς φορείς και τους ασθενείς.

Το αποτύπωμα του ομίλου στη χώρα μας ξεκινά από πολύ παλιά. Ποια είναι η εικόνα και τα οικονομικά μεγέθη της IQVIA Ελλάδος σήμερα; Πού αποδίδετε την οικονομική μεγέθυνση;

Μέσα από μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο, καταφέραμε να μεγαλώσουμε και να μεταμορφωθούμε από μια εταιρία δεδομένων σε έναν σημαντικό συνεργάτη των φαρμακευτικών εταιριών για ένα ευρύτατο φάσμα των δραστηριοτήτων τους και έναν παράγοντα-αρωγό για όλους στην προσπάθεια αναδιάταξης του κλάδου της υγείας στην χώρα μας.

Στην πολυετή αυτή διαδρομή, το 2020 ήταν έτος-σταθμός για την IQVIA Ελλάς με την έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας διεθνών hubs. Το Technology hub, υλοποιεί λύσεις data science, business intelligence και digital transformation για τους πελάτες της IQVIA σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το Health Economics hub εξυπηρετεί τις ανάγκες τους σε HTA (Health Technology Assessment) και Market Access στην Ευρώπη.

Η επιλογή της Ελλάδας ως κέντρου λειτουργίας διεθνών hubs αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης από τα Ευρωπαϊκά γραφεία της IQVIA, στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων αλλά και στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής ηγετικής ομάδας.

Επιπλέον, η στελέχωσή τους μας έδωσε την δυνατότητα να συμβάλουμε έμπρακτα στο brain gain, προσλαμβάνοντας μεταξύ άλλων 50 περίπου Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν και να εργαστούν ξανά στην χώρα μας.

Τέλος, μέσα στο 2023 ανταποκρινόμενοι στις δυναμικά μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας και εστιαζόμενοι περαιτέρω στους ασθενείς αποφασίσαμε να επεκταθούμε δυναμικά στον χώρο των Προγραμμάτων Υποστήριξης Ασθενών (Patient Support Programs, PSP).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έχουμε πλέον φτάσει τους 372 συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται στα hubs και στις κλινικές μελέτες. Κοιτάζοντας το οικονομικό μας αποτύπωμα, οι επενδύσεις της IQVIA Hellas το 2023 ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ και εστιάζονται κυρίως στις κλινικές μελέτες, τα hubs και την επέκταση μας στα PSP.

Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι η σημαντική αυτή ανάπτυξη δεν μας έχει αποπροσανατολίσει από την φροντίδα των ανθρώπων μας. Η ανάπτυξή και η ευημερία των εργαζομένων στην IQVIA είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα και αυτό αντικατοπτρίζεται περήφανα στην πιστοποίησή μας ως Great Place to Work® (GPTW®) και Best Workplace for Women®.

Έχετε έντονη δραστηριότητα στο χώρο των κλινικών μελετών. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας;

Η IQVIA, ως CRO, είναι παγκοσμίως ηγέτιδα εταιρία στον τομέα των κλινικών μελετών με σημαντικό αποτύπωμα τόσο σε οικονομικούς όσο και τεχνολογικούς όρους. Συγκεκριμένα, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις κλινικών μελετών της IQVIA αγγίζουν τα $28 δις παγκοσμίως, την στιγμή που το εκτιμώμενο ποσό που επενδύεται στην Ελλάδα για κλινικές μελέτες τα τελευταία 2 χρόνια ανέρχεται σε περίπου 100εκ. € κατ’ έτος.

Ταυτόχρονα, η IQVIA επενδύει στην τεχνολογία για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων κλινικών μελετών (Decentralized Clinical Trials: DCT), επιτρέποντας ταχύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, υψηλά πρότυπα ασφάλειας, μειωμένη πιθανότητα αποκλεισμού ατόμων για λόγους προσβασιμότητας κλπ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιούμε ήδη περισσότερες από 70 DCT, σε πάνω από 40 χώρες, με 170.000 ασθενείς σε 12 θεραπευτικές κατηγορίες

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το οικονομικό αποτύπωμα της IQVIA Ελλάδος ανέρχεται σε 12 εκ € και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 160. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε ενεργά στο κανονιστικό πλαίσιο των ΚΜ στην χώρα μας, ως ενεργά μέλη της HACRO (Σύλλογος εταιριών διεξαγωγής Κλινικών Μελετών), και σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς από το οικοσύστημα της Υγείας, διαγνώσκοντας τις ελλείψεις και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις για την βελτίωση του πλαισίου και των κινήτρων για ΚΜ στην χώρα μας.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Πώς συνεισφέρει η IQVIA και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κρίσιμες τάσεις για το μέλλον;

Πράγματι η φαρμακοβιομηχανία έχει κομβικό ρόλο στην Ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία μέσω των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, των μονάδων παραγωγής, αλλά και των εξαγωγών. Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία, εξερχόμενη από διαδοχικές κρίσεις (μνημόνια, ύφεση, πανδημία), αναζητά παράγοντες ανάκαμψης, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία εξάγει ποιοτικά φάρμακα σε πάνω από 140 χώρες, ενώ υλοποιεί ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ως IQVIA Ελλάδος παρέχουμε κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις για την διασφάλιση ποιότητας (QMS), που επιτρέπει στους πελάτες μας να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες, που επιτρέπουν στους πελάτες μας να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και να πιστοποιηθούν από τον FDA ώστε να εξάγουν στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, παρέχοντας δεδομένα πωλήσεων φαρμάκων και συνταγογραφικής συνήθειας για πλήθος χωρών παγκοσμίως, βοηθάμε τους πελάτες μας να αντιληφθούν έγκαιρα τις παγκόσμιες τάσεις και να στοχεύσουν αποτελεσματικά τις εξαγωγές τους.

Τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτα παραδείγματα αναφορικά με το πως η IQVIA βοηθάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να βελτιώσει την παραγωγική της δυναμική, να κάνει αποτελεσματικότερη την εξαγωγική της δραστηριότητα και ως εκ τούτου να ισχυροποιήσει τον αναπτυξιακό της ρόλο στην Ελληνική οικονομία.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ηγετικού μας ρόλου στον χώρο των ΚΜ, έχουμε ως προτεραιότητά μας την επιτάχυνση προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, με δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1 δις €. Στο πλαίσιο αυτό, η IQVIA Ελλάδος έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει διάφορες ενέργειες ώστε να καταστεί η χώρα μας πιο ελκυστική και να κατακτήσει τη θέση που μπορεί στην παγκόσμια αρένα των ΚΜ.

*Η Ευγενία Τρίμμη είναι Business Development & Offering Associate Director της IQVIA και μέλος του Your Directors Club

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v