Αμφισβήτησε τη δημοκρατική νομιμότητα των Ευρωπαίων Επιτρόπων η Λεπέν

Οι Επίτροποι δεν εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία, δήλωσε η επικεφαλής της Ακροδεξιάς για να δικαιολογήσει την άρνησή της στην ιδέα να μοιραστεί η Γαλλία τα προνόμια της πυρηνικής αποτροπής.

Αμφισβήτησε τη δημοκρατική νομιμότητα των Ευρωπαίων Επιτρόπων η Λεπέν

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν αμφισβήτησε τη δημοκρατική νομιμότητα των Ευρωπαίων Επιτρόπων, οι οποίοι δεν εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία, για να δικαιολογήσει την άρνησή της στην ιδέα να μοιραστεί η Γαλλία τα προνόμια της πυρηνικής αποτροπής με τους εταίρους της, αναφέρει την Πέμπτη το AFP.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro, η Γαλλίδα πολιτικός ανέπτυξε το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο «η πυρηνική δύναμη του Γάλλου προέδρου προέρχεται απευθείας από την εκλογή του με άμεση καθολική ψηφοφορία» για να προσθέσει αμέσως μετά «μια δημοκρατική νομιμότητα που προφανώς δεν έχει ένας Ευρωπαίος Επίτροπος».

Στις 26 Απριλίου, σε μια μαραθώνια ομιλία για την Ευρώπη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη συμπερίληψη των πυρηνικών όπλων στη συζήτηση για την οικοδόμηση μιας αμυντικής Ευρώπης.

Οι αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι «πουλούσε την εθνική κυριαρχία σε χαμηλή τιμή».

«Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι», επέμεινε ο Γάλλος αρχηγός του κράτους δύο ημέρες αργότερα, σε συνέντευξή του στον περιφερειακό Τύπο.

Αλλά για τον αρχηγό της Εθνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Rassemblement στην Εθνοσυνέλευση (της Κάτω Βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου), που ηττήθηκε στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, «η αποτροπή βασίζεται σε έναν ορισμένο αριθμό παραμέτρων ασυμβίβαστο με οποιαδήποτε υπερεθνική συλλογικότητα».

Η επιλογή να μοιραστεί την πυρηνική αποτροπή, που μόνο η Γαλλία διαθέτει επί του παρόντος στην ΕΕ, «θα σήμαινε ότι θα αποδυναμωθεί ξανά η δημοκρατία μας, η οποία έχει ήδη στερηθεί τα περισσότερα από τα προνόμια της, υπέρ των μη εκλεγμένων υπερεθνικών οργάνων», πρόσθεσε η Μαρίν Λεπέν.

Το γαλλικό δόγμα προβλέπει τη χρήση του απόλυτου όπλου μόνο εάν απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Από τη δεκαετία του ’70, η γαλλική αποτροπή περιλαμβάνει και μια ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ζωτικά γαλλικά συμφέροντα δεν συνδέονται μόνο με το έδαφος της Γαλλίας.

Η Γαλλία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v