Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψαν τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να εξασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο κατά την έναρξη της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στο Παρίσι, κατά την οποία ο Μακρόν αναμένεται να πιέσει και για το θέμα της Ουκρανίας.
Ο Σι βρέθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνά αρκετές κινεζικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το Πεκίνο διερευνά τις εισαγωγές μπράντι κυρίως γαλλικής κατασκευής.
Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας που απαιτεί επίλυση διαρθρωτικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί επίσης πολύ καθαρά από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», είπε καθώς οι τρεις κάθονταν σε στρογγυλό τραπέζι του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Σε σύντομα δημόσια σχόλια πριν από τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι απάντησε ότι θεωρεί τις σχέσεις με την Ευρώπη ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και ότι και οι δύο πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συνεργασία.
«Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών, δύο σημαντικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο, η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσουν θέση εταίρων, να προτιμήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία...» είπε ο Σι.
Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Κίνα και η Ευρώπη έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά ότι η σχέση δοκιμάζεται από ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στην αγορά και το εμπόριο.
«Έχουμε μια ουσιαστική οικονομική σχέση ΕΕ-Κίνας», είπε. «Αλλά αυτή η σχέση αμφισβητείται, για παράδειγμα, μέσω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από το κράτος, της άνισης πρόσβασης στην αγορά και των υπερβολικών εξαρτήσεων και όλα αυτά είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε σήμερα».
Τα 27 μέλη της ΕΕ - ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία - δεν έχουν ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα, κάτι που δεν βοηθά. Ενώ το Παρίσι υποστηρίζει μια πιο σκληρή γραμμή σε ότι αφορά την έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, λένε πηγές.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τον Μακρόν και τον Σι στο Παρίσι λόγω προηγούμενων δεσμεύσεων, ανέφεραν πηγές.
Η Γαλλία πρόκειται επίσης να ζητήσει από την Κίνα να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, θέμα στο οποίο υπάρχει μικρή πρόοδος εκτός από την απόφαση του Σι να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά λίγο μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο πέρυσι.
Η Γαλλία ελπίζει επίσης να πιέσει για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς για τις αγροτικές εξαγωγές της και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά την επίσκεψη του Σι.
Είμαστε έτοιμοι
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της, εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση.
Πρόσθεσε ότι τα επιδοτούμενα κινεζικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά και δήλωσε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας.
«Για να είναι δίκαιο το εμπόριο, η πρόσβαση στην αγορά του άλλου πρέπει επίσης να είναι αμοιβαία», είπε. «Συζητήσαμε πώς να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο στην πρόσβαση στην αγορά. Παραμένω βέβαια ότι μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα μέσα εμπορικής μας άμυνας εάν αυτό είναι απαραίτητο».