Σήμα από Χαμάς ότι εξετάζει «θετικά» τη πρόταση για εκεχειρία

Μελετούμε την πρόταση με «θετικό πνεύμα», υποστηρίζει ο ανώτερος ηγέτης της Οργάνωσης. Αυξάνει η διεθνής πίεση στους αντιμαχόμενους να κάνουν το βήμα.

Σήμα από Χαμάς ότι εξετάζει «θετικά» τη πρόταση για εκεχειρία

Η Χαμάς μελετά την πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ με «θετικό πνεύμα», καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας και τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει κλονίσει τη Μέση Ανατολή.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα σχεδιάζει να στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο «το συντομότερο δυνατό» για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με σχόλια του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, που αναρτήθηκαν στο Telegram, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Χανίγι μιλούσε στον Αμπας Καμάλ, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης πληροφοριών της Αιγύπτου. Ο ηγέτης της Χαμάς συζήτησε επίσης την κατάσταση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ισραήλ είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μόνο εάν η Χαμάς ανταποκριθεί στην τελευταία πρόταση για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν κατά την εισβολή τους στις 7 Οκτωβρίου. Η σύγκρουση μαίνεται στη Γάζα εδώ και σχεδόν επτά μήνες από τότε, και μεγάλο μέρος του θύλακα έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τη Χαμάς να καταλήξει γρήγορα σε μια απόφαση σχετικά με τους όρους παύσης των εχθροπραξιών, περιγράφοντας την προσφορά ως «εξαιρετικά γενναιόδωρη».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, παράλληλα με μια παύση των μαχών που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το τέλος του πολέμου.

Ο Χανίγι τόνισε «το θετικό πνεύμα» με το οποίο η Χαμάς προσεγγίζει την τελευταία πρόταση και στοχεύει να καταλήξει σε συμφωνία «με τρόπο που να επιτυγχάνει τις απαιτήσεις του λαού μας και να σταματήσει την επιθετικότητα εναντίον του».

Η Χαμάς είχε προηγουμένως καλέσει τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πλήρως από τη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε να πάει τόσο μακριά και αντ' αυτού ετοιμάζεται να εισβάλει στη νότια πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v