Οι μετοχές της Meta Platforms βυθίστηκαν σχεδόν 15% προσυνεδριακά στη Wall Street, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές των γιγάντων της τεχνολογίας, αφού ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων σήμανε ότι το δαπανηρό στοίχημά του στην τεχνητή νοημοσύνη θα χρειαστεί χρόνια για να αποδώσει.
Η πτώση δυνητικά διαγράφει περισσότερα από 180 δισ. δολ., κοντά ένα ελληνικό ΑΕΠ, από την κεφαλαιοποίηση άνω του 1,2 τρισ. δολ. του τιτάνα της τεχνολογίας. Η δίνη παρέσυρε στην πτώση κατά 2%-5% και τις μετοχές άλλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως Microsoft, Alphabet και Snap που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.
O ρυθμός αύξησης των κερδών για τις Magnificent Seven, τις εφτά μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, περιορίζεται εάν εξαιρεθεί η Nvidia.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, ο οποίος προχώρησε σε περικοπές κόστους πέρυσι, είπε ότι το κόστος θα αυξηθεί "σημαντικά" τα επόμενα χρόνια προτού η εταιρεία βγάλει "πολλά έσοδα" από ορισμένα από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό πυροδότησε τους φόβους των επενδυτών ότι ο Zuckerberg βύθιζε τη Meta σε μια άλλη δαπανηρή προσπάθεια τη στιγμή που οι δραστηριότητες εικονικής πραγματικότητας έχαναν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο.
Η Meta προέβλεψε τα έσοδα Απριλίου-Ιουνίου κάτω από τις εκτιμήσεις και αύξησε το κατώτατο όριο της πρόβλεψης συνολικών εξόδων για το 2024 κατά 2 δισ. δολ. την Τετάρτη. Ανέβασε επίσης τις κορυφές της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, καθώς επενδύει σε κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για τις προσπάθειές της να καλύψει τη διαφορά με τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης OpenAI και Microsoft.
Η μετοχή έχει p/e περίπου 23,12 βάσει των προσδοκόμενων κερδών 12μηνου, σε σύγκριση με το 31,17 της Microsoft και το 22,07 της Alphabet
Έχει κερδίσει σχεδόν 40% μέχρι στιγμής φέτος, αρκετά πάνω από το κέρδος 6% του δείκτη αναφοράς S&P 500.