Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο Μακρόν για εκλογή Ντράγκι στην προεδρία της Κομισιόν

Επαφές του γάλλου προέδρου με ευρωπαίους ηγέτες για την τοποθέτηση ενός τεχνοκράτη στο κορυφαίο πόστο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg. Δυσαρέσκεια για Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχέδιο Μακρόν για εκλογή Ντράγκι στην προεδρία της Κομισιόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από πέντε χρόνια, βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εύρεση ενός διαφορετικού υποψηφίου  —όπως ο Μάριο Ντράγκι— για την κάλυψη της κορυφαίας θέσης την κορυφαία θέση.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν πριν από τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν μίλησε με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια Μελόνι, σχετικά με την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας τεχνοκράτης στη θέση του επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Ντράγκι, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Όταν η φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος το 2019 μετά από συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε να μετατρέψει τον θεσμό σε «γεωπολιτική Επιτροπή». Αλλά μπορεί το γεγονός ότι πολιτικοποίησε υπερβολικά τον ρόλο της να έχει καταστρέψει τις πιθανότητες επανεκλογής της, ανέφερε αξιωματούχος στο Bloomberg. 

Η Φον ντερ Λάιεν έχει προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια σε κάποιες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την πράσινη μετάβαση του μπλοκ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. 

Ο Μακρόν έχει επικρίνει ανοιχτά την απόδοσή της.

«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον, επομένως δεν πρέπει να πολιτικοποιείται υπερβολικά» είχε δηλώσει ο Μακρόν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Κάτι που, πρέπει να ειπωθεί, δεν συνέβη καθόλου με αυτήν την απερχόμενη Επιτροπή».

Εκπρόσωπος από το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της φον ντερ Λάιεν, δεν είναι βέβαιοι αν ο Μακρόν αναζητά ειλικρινά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες ή αν ασκεί πίεση ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις στη συνέχεια, σημείωσαν πηγές στο Bloomberg. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v