Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Αυξήστε τα πονταρίσματα σε μετοχές, ο ρόλος της ΑΙ

Γιατί ανεβάζει τον στόχο για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World ο επενδυτικός οίκος. Το κεντρικό σενάριο, η αυξημένη μεταβλητότητα και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εκτιμήσεις για ομόλογα και δολάριο.

UBS: Αυξήστε τα πονταρίσματα σε μετοχές, ο ρόλος της ΑΙ

H ελβετική τράπεζα UBS αναβαθμίζει το στόχο της για την παγκόσμια αγορά μετοχών παρά την υψηλή μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων και την αλλαγή ρητορικής από τη Fed αναφορικά με τα επιτόκια.

«Αναβαθμίζουμε τις προοπτικές για τις μετοχές και αυξάνουμε τον στόχο μας για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World από 750 μονάδες σε 800 μονάδες (δηλαδή 6% άνοδο), αλλά υπογραμμίζουμε επίσης ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί από πλευράς τακτικής.

Γινόμαστε πιο θετικοί διαρθρωτικά ‘αγκαλιάζοντας’ την αφήγηση της γενιάς της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αυξάνουμε την πιθανότητα ότι η AI θα ωθήσει την παραγωγικότητα από το 2028 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (στο 2,5%).

Σύμφωνα με το κεντρικό μας σενάριο, οι μετοχές καταλήγουν να είναι περίπου 9% φθηνότερες και το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές (ERP) έχει πέσει στο 4,2%. Πιστεύουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ θα διαλυθούν, αλλά τα στοιχεία για τους μισθούς είναι κρίσιμα, διότι καθορίζουν τον βαθμό τόσο της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους όσο και της η διάρκεια του κύκλου», εξηγεί ο ελβετικός οίκος.

Οι σημαντικότερες απόψεις και επενδυτικές προτάσεις του ελβετικού οίκου συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

  • Η προθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε περικοπές επιτοκίων και ενδεχομένως κάπως ταχύτερα/πιο νωρίς από ότι περίμενε, ενώ η Fed κινδυνεύει να χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η απόκλιση είναι θετική για το δολάριο ΗΠΑ, που υποβοηθείται επίσης από τον γεωπολιτικό κίνδυνο.
  • Η στήριξη για το δολάριο αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και της πρόσφατης αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου.
  • Στα επιτόκια, βλέπει το 2,5% στα δεκαετή γερμανικά ομόλογα ως ανώτατο όριο και πιστεύει ότι ο κύκλος μείωσης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) είναι υποτιμημένος.
  • Στις μετοχές, αναβάθμισε το στόχο της για τον δείκτη παγκόσμιων μετοχών MSCI AC World από 750 σε 800 (6% άνοδος) παρά το γεγονός ότι οι τακτικοί δείκτες ‘αναβοσβήνουν κόκκινο’. Τα επίφοβα στοιχεία είναι αυξημένα αναφορικά με τη μελλοντική παραγωγικότητα, τη μείωση στην παγκόσμια αύξηση μισθών/πληθωρισμό, την αύξηση των εσόδων να φαίνεται λιγότερο ρεαλιστική και μια υποβαθμίσεων των κερδών.
  • Στον τομέα των εταιρικών ομολόγων, αναμένει ότι τα spreads για τα δάνεια θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας (IG) και υψηλής απόδοσης (HY), αλλά τα spreads να παραμείνουν γενικά σε ένα εύρος τιμών εκτός και αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου.
  • Οι αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά φθηνές για να προσθέσουν κίνδυνο οι επενδυτές στα χαρτοφυλάκια τους.
  • Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να ανακάμπτει (τρέχον μέσος ρυθμός ανάπτυξης περίπου 3,1% σε ετήσια βάση), μετά από ένα πολύ αδύναμο 4ο τρίμηνο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της κατανάλωσης.
  • Τέλος, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ωθώντας τους πραγματικούς μισθούς σε υψηλότερα επίπεδα και βελτιώνοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να επιβαρύνει τα περισσότερα άλλα μέρη των στοιχείων (εμπόριο/ μεταποίηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η παγκόσμια πιστωτική ώθηση εξακολουθεί να είναι αρνητική και οι αγορές εργασίας φαίνεται να ισορροπούν. Οι πρόδρομοι δείκτες για τις ΗΠΑ συνεχίζουν να κινούνται πλάγια, αλλά δεν κινούνται αποφασιστικά ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v