Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάτρητο(;) το αντι-drone σύστημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα δοκιμών του συστήματος. Αγωνία ειδικά για την Τελετή Εναρξης που σχεδιάζεται να γίνει εκτός σταδίου. Στο τραπέζι ακόμα και αλλαγή του αρχικού πλάνου.

Διάτρητο(;) το αντι-drone σύστημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Το σύστημα anti-drone «Parade» έχει αναπτυχθεί ειδικά για την προστασία του ουρανού του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από 26 Ιουλίου έως 8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, διάφορα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σύστημα είχε χειρότερη απόδοση από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια άσκησης του Μαρτίου.

«Σε δύο από τις τοποθεσίες όπου δοκιμάστηκε το Parade, δεν λειτούργησε όσο αναμενόταν. Με άλλα λόγια, το Parade σταμάτησε τα drones, αλλά σε πολύ μικρότερη περίμετρο από το αναμενόμενο», δήλωσε στη γαλλική εβδομαδιαία Marianne ένας παρατηρητής της άσκησης «Coubertin LAD 2».

Οπως γράφει το France 24, η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîne είπε ότι το σύστημα είχε ακόμη χειρότερη απόδοση κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης, «Coubertin LAD 1», που πραγματοποιήθηκε για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, το Parade φέρεται να ήταν σε θέση να εντοπίσει μόνο ένα από τα τρία κακόβουλα drones σε απόσταση 800 μέτρων.

«Είναι ενοχλητικό που αυτό βγαίνει δημόσια, αλλά δυστυχώς, σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή, τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν όπως θα θέλαμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας στις αρχές Απριλίου.

Το σενάριο ενός σμήνους φορτωμένων με εκρηκτικά drones πάνω από τους 300.000 θεατές που θα κάθονται κατά μήκος του Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης στις 26ης Ιουλίου δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από εφιάλτης για τη γαλλική αστυνομία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια drones στη Γαλλία, πολλά από αυτά ανήκουν σε ιδιώτες. Η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν τυχόν άκαιρες πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα.

"Τα drones αντιπροσωπεύουν μια απειλή πολύ υψηλού επιπέδου επειδή είναι εύχρηστα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από αυτά στη Γαλλία και η μετατροπή τους σε όπλα είναι απλή και πολύ προσιτή. Δεν απαιτεί μεγάλη υλικοτεχνική οργάνωση", είπε ο σύμβουλος άμυνας Marc Chassillan.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γαλλικοί όμιλοι Thales και CS Group, σε κοινοπραξία, κέρδισαν τον διαγωνισμό της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών (DGA) για την ανάπτυξη ενός συστήματος anti-drone τον Απρίλιο του 2022. Το συμβόλαιο ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο 11 ετών. Στον διαγωνισμό το Parade παρουσιάστηκε ως ένα «κλιμακούμενο, αρθρωτό σύστημα πολλαπλών αποστολών» για την καταπολέμηση των drones.

"Το Parade αποτελείται από ένα σύνολο ραντάρ και καμερών ικανών να ανιχνεύουν και να χαρακτηρίζουν την απειλή. Το σύστημα συμπληρώνεται από ένα γωνιόμετρο που ανιχνεύει σήματα που καθοδηγούν το drone", εξήγησε ο Chassillan. «Έπειτα, υπάρχουν τα αντίμετρα: εμπλοκή για την ακινητοποίηση ή τροποποίηση της τροχιάς [του drone] ή η επέμβαση ενός αστυνομικού drone εξοπλισμένου με δίχτυ για τη σύλληψη της κακόβουλης συσκευής», είπε.

Το σύστημα μπορεί επίσης να καταρρίψει απευθείας drones, αλλά αυτή είναι η έσχατη λύση επειδή τα συντρίμμια που δημιουργούνται από μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν ανθρώπους στο έδαφος.

Ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών

Τα τελευταία αποτελέσματα προστίθενται σε μια ήδη ανησυχητική σειρά αποτυχιών για το Parade. Αρχικά προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2023, η παράδοση των έξι συστημάτων Parade έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Αυτό ώθησε τη Γαλλική Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας να ξεκινήσει έρευνα στα τέλη του 2023.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της επιτροπής, Cédric Perrin, έχει έκτοτε επικρίνει επανειλημμένα το σύστημα. Και στις 20 Μαρτίου, οι γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι η έκθεσή τους δεν θα δημοσιοποιηθεί. Όταν ο υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για την έρευνα το έκανε κεκλεισμένων των θυρών, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Αγώνων.

«Η απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση ελήφθη με συλλογικό τρόπο μετά τις ακροάσεις», είπε ο Philippe Paul, επίσης συντηρητικός γερουσιαστής και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Αλλά είναι αλήθεια ότι το σύστημα Parade, το οποίο έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές, δεν έχει αποδώσει απόλυτα ικανοποιητικά. Το υπουργείο Άμυνας, η DGA και η Πολεμική Αεροπορία το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό».

Θα μπορέσουν η Thales και η CS Group να διορθώσουν τα ελαττώματα εγκαίρως για τους Αγώνες; Κάποιοι δεν είναι τόσο σίγουροι. «Ο χρόνος για την εκπαίδευση του προσωπικού, για να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα... φαίνεται αδύνατο», είπε πηγή ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Απριλίου.

Η πρόκληση της καταπολέμησης των drones σε ένα αστικό περιβάλλον

Η γαλλική αεροπορία φαίνεται να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις μετά την αγορά πολλών συστημάτων αντι-drone Bassalt που κατασκευάζει η Hologarde.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το σύστημα Parade δεν είναι ο μόνος εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των drones κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μέρος μιας ολόκληρης διάταξης που περιλαμβάνει διαφορετικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αεροδρόμια του Παρισιού, Πολεμική Αεροπορία και Χωροφυλακή», σημείωσε ο Paul.

«Για ένα ραντάρ anti-drone, το αστικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί επεξεργασία σήματος. Τα δέντρα, τα κτίρια και τα μνημεία κάνουν την ανίχνευση πιο δύσκολη επειδή σχηματίζουν εμπόδια που λειτουργούν ως κάλυψη και επιτρέπουν σε ένα drone να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή», είπε ο Chassillan.

«Ο άλλος μεγάλος φόβος είναι ένα σμήνος drones και ο κίνδυνος κορεσμού. Αν 150 drones επιτεθούν στο πλήθος κατά την τελετή έναρξης και ένα από αυτά περάσει, είναι αρκετό για να χαλάσει το πάρτι. Ειδικά καθώς ο Σηκουάνας είναι σαν ένα φαράγγι, με πολλούς κάθετους δρόμους που μπορούν να λειτουργήσουν ως διάδρομοι πρόσβασης για τα drones», είπε.

Καμία άμεση απειλή

Προς το παρόν, το σχέδιο είναι να διατηρηθεί η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, η οποία θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών που φιλοξενείται εκτός γηπέδου.

«Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στις 15 Απριλίου στο BFMTV. Αλλά για πρώτη φορά, ο Γάλλος ηγέτης μίλησε για ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ για την τελετή σε περίπτωση που η απειλή για την ασφάλεια γίνει πολύ μεγάλη.

Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι να περιοριστεί η τελετή στην περιοχή γύρω από το Trocadéro, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ. Μια άλλη εναλλακτική, είπε, είναι να μεταφερθεί στο εθνικό στάδιο, Stade de France.

Τα σχόλια του Μακρόν αντικατοπτρίζουν κάποιο βαθμό νευρικότητας γύρω από την τελετή, της οποίας ο αριθμός των θεατών έχει ήδη μειωθεί στο μισό και θα υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v