Οι μεγάλες οικονομίες είναι αντιμέτωπος με μια «επάνασταση στην τεχνητή νοημοσύνη» που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας σε ειδικευμένα επαγγέλματα όπως η νομική, η ιατρική και τα οικονομικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομικά Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ).
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αντιπροσώπευαν περίπου το 27% των θέσεων εργασίας στις 38 χώρες μέλη του.
Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι είναι «σαφές ότι η δυνατότητα υποκατάστασης παραμένει σημαντική, εγείροντας φόβους για μείωση μισθών και απώλεια θέσεων εργασίας». Ωστόσο, προσθέτει ότι προς το παρόν η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει αλλαγές στον τρόπο εργασίας παρά υποκαθιστά θέσεις εργασίας.
«Επαγγέλματα στα οικονομικά, την ιατρική και τις νομικές δραστηριότητες που απαιτούν συχνά πολλά χρόνια εκπαίδευσης και των οποίων οι βασικές λειτουργίες βασίζονται στη συσσωρευμένη εμπειρία για τη λήψη αποφάσεων, μπορεί ξαφνικά να βρεθούν σε κίνδυνο να αυτοματοποιηθούν με την τεχνητή νοημοσύνη» υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Όπως μεταδίδει η Guardian, o ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι τα επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον αυτοματοποίηση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως στους τομείς του δικαίου, του πολιτισμού, της επιστήμης, της μηχανικής και των επιχειρήσεων.
Οι καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο που παράγεται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης - όπως το ChatGPT - δεν είναι διακριτό από αυτό που παράγουν άνθρωποι. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες οικονομίες μπορεί να βρεθούν σε οριακό σημείο, τονίζει ο ΟΟΣΑ.
«Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος παραγωγής και υιοθέτησης αυτών των νέων τεχνολογιών, υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες του ΟΟΣΑ μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι μιας επανάστασης στην τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τον εργασιακό χώρο», αναφέρει ο οργανισμός σε έκθεση για τις προοπτικές της απασχόλησης για το 2023, η οποία κάνει λόγο σε μια «επείγουσα ανάγκη δράσης» για την τεχνητή νοημοσύνη.