Ιταλικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Το ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε την αυτοδυναμία ήταν αναμενόμενο, αυτό όμως που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν τα ποσοστά-ρεκόρ που συγκέντρωσαν οι αντισυστημικές δυνάμεις, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οι δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Ιταλικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς οι ψηφοφόροι δεν έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή στις εκλογές της Κυριακής, γυρίζοντας την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και δίνοντας ποσοστά-ρεκόρ στα αντισυστημικά και ακροδεξιά κόμματα.

Ο Alessandro Tentori, chief investment officer της AXA, σχολιάζει πως «το πολιτικό μήνυμα της ψήφου είναι ένα πράγμα, όμως η εφαρμογή της κυβέρνησης παραμένει δύσκολη. Πιστεύουμε πως οδεύουν προς μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από τους ψηφοφόρους, όμως δεν εξασφάλισε πλειοψηφία για κανένα από τα πολιτικά κόμματα. Δεν αναμένω μεγάλες κινήσεις στις αγορές, διότι το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη προεξοφληθεί. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν τις επόμενες ώρες υλοποιηθεί η πιθανότητα σχηματισμού ευρωσκεπτικιστικής συμμαχίας, όπως μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό».

Ο οικονομολόγος του Oxford Economics, Nicola Nobile, σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει «συναισθηματική» ψήφο. «Μένει να φανεί τι θα συμβεί τώρα, αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα αποφασίσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Λέγκα ή το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτή τη στιγμή όλα είναι αβέβαια, και η κατάσταση θα μπορούσε να παραμείνει έτσι μέχρι να διοριστούν οι εκπρόσωποι της κάτω βουλής και της Γερουσίας. Περιμένουμε μερικές εβδομάδες απόλυτης αβεβαιότητας». Όπως επισημαίνει, «μια βουλή χωρίς πλειοψηφία ήταν ευρέως αναμενόμενη, όμως αυτό που δεν προέβλεψε η αγορά ήταν η ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων και οι αδύναμες επιδόσεις των μετριοπαθών κομμάτων. Είναι ασαφές το ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ή της Λέγκας -που μαζί έχουν πάνω από το 50%- σε θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη ή την τραπεζική ένωση».

«Η αντίδραση της αγοράς δεν θα είναι πολύ θετική», λέει η Raffaella Tenconi, οικονομολόγος της ADA Economics. «Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα πήγαν χειρότερα του αναμενόμενου και χειρότερα απ’ όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Με τη Λέγκα τόσο ισχυρή, ο Ματέο Σαλβίνι θα μπορούσε να ζητήσει να διοριστεί πρωθυπουργός και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τον κεντροδεξό συνασπισμό».

«Υπάρχουν δύο επιλογές, κατά την άποψή μας: ένας κεντροδεξιός συνασπισμός, ή μια συμμαχία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Δεν πιστεύουμε πως θα επαναληφθούν οι εκλογές διότι -καλώς ή κακώς- στην Ιταλία στο τέλος πάντα καταλήγεις σε συμφωνία. Θα μπορούσε να πάρει μερικές εβδομάδες, ένα σχετικά συντομότερο διάστημα απ’ όσο χρειάστηκαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Matteo Ramenghi, chief investment officer για την Ιταλία της UBS Wealth Management, δήλωσε πως «αναμένουμε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μετά από αυτές τις εκλογές, που ίσως οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα των ιταλικών τίτλων. Ένας ευρύς μεγάλος συνασπισμός θα τύγχανε καλής υποδοχής από τις αγορές καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία. Η επανάληψη των εκλογών θα μπορούσε να παρατείνει την αβεβαιότητα και να πιέσει τους ιταλικούς τίτλους. Η ιταλική αγορά μετοχών δεν έχει προεξοφλήσει την εκλογική αβεβαιότητα, όμως τα yields των κρατικών ομολόγων δείχνουν πως έχουν ενσωματώσει κάποιο πολιτικό ρίσκο».

Από την πλευρά του, ο Fabio Fois, αναλυτής της Barclay's, αναμένει «τον σχηματισμό ενός ευρύ και ετερόκλιτου συνασπισμού, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα αντισυστημικά κόμματα. Δεν αναμένουμε πως ένας τέτοιος συνασπισμός θα εφαρμόσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, αναλόγως της σύνθεσής του, βλέπουμε κίνδυνο να αντιστραφούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Μεσοπρόθεσμα, παραμένουμε της άποψης πως το επόμενο νομοθετικό σώμα θα χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση ή πρόωρες εκλογές».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v