Την Παρασκευή συνέρχεται στις Βρυξέλλες η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2020-2027, ο οποίος λόγω του Brexit θα είναι κατά 14 δισ. ευρώ χαμηλότερος. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών υπάρχουν διαφορές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα.
Μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η απώλεια της βρετανικής εισφοράς δίνει την ευκαιρία για τη συνολική επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ. Η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι μελλοντικά στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η σημασία που έχουν οι χρηματοδοτήσεις για ολόκληρη την ΕΕ.
Ως παραδείγματα η καγκελάριος ανάφερε την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex ως οργανισμού που έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ όπως και το προσφυγικό, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα συνέδεσε ρητά τη στήριξη υποβαθμισμένων περιοχών της ΕΕ με την τήρηση των δεσμεύσεων αναφορικά με την κατανομή προσφύγων. «Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος» τόνισε η κ. Μέρκελ, εννοώντας προφανώς χώρες όπως την Πολωνία και τη Σλοβακία, oι οποίες ενώ επωφελούνται από τα ταμεία συνοχής, αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.
Εκτός αυτού η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε και την αναγκαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, «που θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην κρίση και επιτέλους αλληλέγγυο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.».