Ομοφωνία στην Ευρώπη για τη στρατηγική απέναντι στο Brexit

Εγκρίθηκαν οι πολιτικές κατευθύνσεις σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ. Ο «λογαριασμός» που θα πληρώσει το Λονδίνο παραμένει προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στο μενού της Συνόδου Κορυφής και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε... άλλο γαλαξία οι Βρετανοί σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Ομοφωνία στην Ευρώπη για τη στρατηγική απέναντι στο Brexit

Κοινή φαίνεται πως είναι η γραμμή των 27 ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται στη Σύνοδο Κορυφής για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο Brexit.

Το γεγονός γνωστοποίησε μέσω twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ: Οι κατευθυντήριες γραμμές υιοθετήθηκαν ομόφωνα. Οι καθαρές και δίκαιες πολιτικές οδηγίες για τη διαπραγμάτευση του Brexit είναι έτοιμες.


Οι ηγέτες των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες στον απόηχο της «κόντρας» ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε την Πέμπτη στο σχόλιο της Γερμανίδας καγκελάριου για τις «ψευδαισθήσεις» που τρέφει η Βρετανία για τη μελλοντική σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως «οι άλλες 27 ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας».

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 κρατών μελών, η οποία δεν κοινοποιήθηκε στη Βρετανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως μια συμφωνία για τους «ανθρώπους, τα χρήματα και την Ιρλανδία» πρέπει να κλείσει πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πριν συζητήσουμε για το μέλλον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα το παρελθόν» σημειώνει, παραθέτοντας τρεις προτεραιότητες:

* Αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες και χωρίς διακρίσεις εγγυήσεις για τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες συμφώνησε ως μέλος της Ε.Ε.

* Να βρεθεί μια συμφωνία για να αποφευχθεί «ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία».

«Δεν θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.» γράφει στην επιστολή ο κ. Τουσκ.

Όπως μεταδίδει το BBC, αξιωματούχοι της E.E. υπολογίζουν πως ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, θα ζητήσει επίσης από τους εταίρους του να ταχθούν υπέρ μιας αυτόματης ένταξης της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ε.Ε. αν επανενωθεί με την Ιρλανδία. Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Euroactiv πως η Ισπανία δεν θα έχει αντίρρηση σε μια τέτοια ρύθμιση. Όπως τόνισε, η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι η αντίθετη από αυτήν της Καταλονίας, η οποία επιδιώκει να κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. 

Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στη Guardian πως είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι ενοχλημένες με το γεγονός πως η ομάδα της κα Μέι δεν φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ως το 2020.

«Οι Βρετανοί δεν είναι απλά σε άλλο πλανήτη, είναι σε άλλο γαλαξία» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v