Σε συναγερμό το Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Τέσσερις οι νεκροί και 40 οι τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση. Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας. Γνωστή στις αρχές η ταυτότητα του δράστη. Έφοδος της αντιτρομοκρατικής στο Μπέρμιγχαμ. Επτά συλλήψεις. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Σε συναγερμό το Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Τέσσερις τελικά οι νεκροί από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση που έγινε κοντά στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής της χώρας, ενώ 29 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ο δράστης και ένας αστυνομικός, τον οποίον ο δράστης μαχαίρωσε, ενώ μεταξύ των 40 τραυματιών είναι τρεις Γάλλοι μαθητές, ηλικίας 15-16 ετών.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόουλι, η αστυνομία έχει συλλάβει επτά άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για το περιστατικό, σημειώνοντας πως έχουν γίνει έρευνες της αστυνομίας σε διευθύνσεις στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και άλλα σημεία της Βρετανίας.

Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας και του στρατού, που θα παραμείνουν επί ποδός στο Λονδίνο και σε όλη τη Βρετανία ως «προληπτικό μέτρο», όπως αναφέρει το BBC, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για μέρες. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε πως το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση θα παραμείνει στο «severe» -το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανή μια νέα επίθεση. 

Ο δράστης έπεσε χθες με το όχημά του πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και συνέχισε ως την περίμετρο του κοινοβουλίου, που βρίσκεται δίπλα. Στη συνέχεια, ένας τουλάχιστον άνδρας πέρασε από την πύλη της εισόδου κρατώντας ένα μαχαίρι και επιτέθηκε κατά αστυνομικών, προτού δεχθεί πυρά από την ασφάλεια.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε άμεσα στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street, ενώ βουλευτές παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο Κοινοβούλιο, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι υπεύθυνος για τις χθεσινές επιθέσεις είναι μόνο ένας δράστης. Τόνισε ότι η τοποθεσία της τρομοκρατικής πράξης δεν ήταν τυχαία και ότι το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλό.

Ο  Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υποδιευθυντή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιαρντ), είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο δράστης είναι μεταξύ των πέντε νεκρών. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο δράστης εμπνεύστηκε από την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ θεωρεί πως ήταν γνωστή η ταυτότητά του, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, ο Αμπού Ιζαντίν έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης. Την παραμονή των επιθέσεων, μιλώντας σε ομάδα μουσουλμάνων στο Μπέρμιγχαμ, καταγράφηκε σε βίντεο να κοροϊδεύει όσους αντιστέκονται στην ισλαμιστική τρομοκρατία. Είχε δηλώσει δε ανοιχτά ότι επιθυμούσε να πεθάνει ως «βομβιστής αυτοκτονίας». Ωστόσο, Βρετανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ο Ιζαντίν ο δράστης, καθώς βρίσκεται στη φυλακή. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει κανένας την ευθύνη για την επίθεση.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, στο οποίο καταγράφεται η πτώση γυναίκας στον ποταμό Τάμεση, κατά τη διάρκειας της επίθεσης στη γέφυρα του Ουέστμινστερ.

Στο βίντεο καταγράφεται η πορεία του αυτοκινήτου πάνω στη γέφυρα.


Η γυναίκα νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Έφοδος της αντιτρομοκρατικής στο Μπέρμιγχαμ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, έγιναν έρευνες σε έξι διευθύνσεις, σε σχέση με την επίθεση, και έχουν συλληφθεί επτά άτομα.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για περαιτέρω απειλή.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι η βρετανική αστυνομία έκανε επιδρομή σε κατοικία στην περιοχή Μπέαργουντ του Μπέρμιγχαμ, το βράδυ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και στο βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε το BBC, το όχημα που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης που σε μία τρελή πορεία παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα Ουέστμινστερ, μπορεί να νοικιάστηκε από διεύθυνση που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο όπου έγινε η επιδρομή.

Ο δρόμος, στο σημείο, πάντως έκλεισε μόνο για μερικές ώρες, από τις 11 το βράδυ έως τις δύο το πρωί και στη συνέχεια δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει μόνο την επιχείρηση, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες που να συνδέουν την επιδρομή με το τρομοκρατικό γεγονός του Λονδίνου για «επιχειρησιακούς λόγους».

Το Sky News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως η έφοδος της αστυνομίας σε σπίτι στο Μπέρμιγχαμ αποτελεί μέρος έρευνας για τη χθεσινή επίθεση ενώ, σύμφωνα με το κανάλι, η αστυνομία έχει ήδη κάνει αρκετές συλλήψεις.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, η βρετανική αστυνομία πιστεύει πως η επίθεση συνδέεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία και εξετάζει αν ο δράστης στηρίχθηκε από άλλους. «Η αστυνομία ερευνά αυτόν τον άνδρα, τους συνεργάτες του, από πού ήρθε», είπε. «Εξετάζουν επειγόντως αν εμπλέκονταν και άλλοι σε αυτό. Η υπόθεση είναι πως αυτό συνδέεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία».

Σε συναγερμό και η Νέα Υόρκη

Σε συναγερμό οι αρχές της Νέας Υόρκης, καθώς μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο έδωσαν εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στη μεγάλη πόλη.

Πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, περιπολούν γύρω από το δημαρχείο της πόλης, στον πολυσύχναστο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και σε άλλα κομβικά σημεία.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν όχι μόνο εξαιτίας της επίθεσης που έγινε στο Λονδίνο, αλλά και λόγω πληροφοριών που έκαναν λόγο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη.

Η κατάσταση συναγερμού αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μέι: «Αρρωστημένη και εξαχρειωμένη» η τρομοκρατική επίθεση 

Δηλώσεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο έκανε και η Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την «αρρωστημένη και εξαχρειωμένη».

Όπως ανέφερε, «η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν είναι τυχαία», σημειώνοντας πως «ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών ενώνονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου». 

Ακυρώθηκε επίσκεψη της Βασίλισσας στη Σκότλαντ Γιαρντ

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιαρντ, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ χθες. «Ενόψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη νέα Σκότλαντ Γιαρντ αύριο» (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central, προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία».

Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

Μήνυμα συμπαράστασης 

Πολιτικοί από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τα συλληπητήριά τους στον βρετανικό λαό, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε tweet του ανέφερε πως η Τερέζα Μέι «είναι δυνατή και τα πάει πολύ καλά».

Από την πλευρά της, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η επίθεση στο Λονδίνο δείχνει τη σημασία της προτασίας των συνόρων και του κλεισίματος των τζαμιών που έχουν σχέσεις με τον εξτρεμισμό. 

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στο Λονδίνο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές άρχές.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για τη σημερινή επίθεση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο twitter:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Police shoot 'knife wielding man' outside Parliament after car mows down five people on Westminster Bridge http://dailym.ai/2mUIQUO 

 

 

 
 
 
 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v