Κανένας επιζών από τη συντριβή του Τουπόλεφ

Κανένας δεν επέζησε από τη συντριβή του Tu-154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Βρέθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι, τα συντρίμμια. Αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Κανένας επιζών από τη συντριβή του Τουπόλεφ

Κανένας δεν επέζησε τελικά από τη συντριβή του Τουπόλεφ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον αρχιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να "συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του Tu-154 στο Σότσι", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε "τα βαθύτατα συλλυπητήριά του" στους συγγενείς των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία.

Στη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες "χτένιζουν" τη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το Τούπολιεφ.

Το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους έχει εντοπιστεί, οι δύτες ανέσυραν τα πτώματα επιβατών από βάθος 70 μέτρων. Οι έρευνες πρόκειται να κρατήσουν ώρες, ίσως και μερικές μέρες αφού γίνονται σε μεγάλο βάθος αλλά και οι καιρικές συνθήκες στα ανοικτά του Σότσι χειροτερεύουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο μετέφερε 93 άτομα με προορισμό τη Συρία, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους  ήταν πολύ έμπειρος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της διάσημης χορωδίας Ensemble Alexandrov του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαλίλοφ, ο 'Αντον Γκουμπάκοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, προσωπικότητα στη Ρωσία λόγω του έργου της ως επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Δίκαιη Βοήθεια".

Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα Channel One, NTV και Zvezda επιβεβαίωσαν ότι εννέα δημοσιογράφοι τους ήταν μεταξύ των επιβατών.

Συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους Tu-154, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ σήμερα το πρωί μετά την απογείωσή του, βρέθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Συντρίμμια του αεροπλάνου Tu-154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων», ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ - που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα-για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του και είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες.  Δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυτυχήματος αποκλείει πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας: Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω απο τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε, εξηγεί ο Όζεροφ .

Αυτό που τώρα προέχει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και όχι οι ικασίες για τρομοκρατική πράξη που δεν το χωρά ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας, τονίζει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Αντρέι Κρασνόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος είχε προορισμό την επαρχία Λαττάκεια της Συρίας. To πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ρωσική πηγή ανέφερε ότι το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 20 λεπτά μετά την απογείωση του στις 5:20 τοπική ώρα.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε κάνοντας ελιγμούς πάνω από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, πρόσθεσε η πηγή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλάνο συνετρίβη είτε λόγω τεχνικής βλάβης είτε λόγω λάθους του πιλότου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε τι προκάλεσε τη συντριβή και πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα συλλυπητήριά του για το δυστύχημα εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Τεφτ. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Μαρία Όλσον, σε μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι ο πρεσβευτής "προσεύχεται για τους αγαπημένους των επιβατών και του πληρώματος του Tu-154, μαζί με τον ρωσικό λαό.

Ημέρα εθνικού πένθους η 26η Δεκεμβρίου

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.

"Αύριο θα είναι ημέρα εθνικού πένθους" είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. 

Τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν εκφράζοντας και πάλι τα συλλυπητήριά του.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v