O Ιταλοί αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία!

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Προβάδισμα στο «όχι» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

O Ιταλοί αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία!

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία.

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 20% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oi Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία, σημειώνει η Wiwo.

Προβάδισμα του «όχι» βλέπουν οι δημοσκοπήσεις 

Μια περίπου εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους, οι εκστρατείες του «ναι» και τους «όχι». 

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε μάλιστα πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο».

Με άλλα λόγια, ο Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί για μια ακόμα φορά ότι θα παραιτηθεί αν επικρατήσει το «όχι» στην μεταρρύθμιση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν πάντως ένα προβάδισμα του «όχι». 

Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία.

Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό Economist, γράφει ότι ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου. 

«Υπάρχει πάντα η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών», υπογραμμίζει το περιοδικό.

Ρέντσι: Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα φέρει νέους φόρους

Πολλοί βέβαια, ανησυχούν και φοβούνται ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανή μια νίκη του κινήματος «Πέντε Αστέρων». 

Πρέπει να θυμίσουμε, πάντως, ότι στην φάση αυτή, το κίνημα του ιταλού ηθοποιού και πολιτικού δεν συμπεριλαμβάνει, στις άμεσες προτεραιότητές του την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο Ρέντσι, βέβαια, πέρα από τον «κίνδυνο Γκρίλλο», προβλέπει ότι αν τον διαδεχθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εκτιμάται ότι η προειδοποίηση αυτή αρκεί για να καλύψει ο Ματέο Ρέντσι το χαμένο έδαφος μέσα στην εβδομάδα που απομένει μέχρι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v