Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου Αμερικανού προέδρου δίνει στα μέλη του ΟΠΕΚ έναν λόγο παραπάνω για να συμφωνήσουν σε μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνει ο επικεφαλής στην Bank of America Merrill Lynch για τα παγκόσμια εμπορεύματα και την έρευνα παραγώγων.
Μιλώντας στο CNBC, ο Francisco Blanch εξήγησε πως υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η νίκη Τραμπ και η σαρωτική παρουσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, μπορεί να επηρεάσει την πρόβλεψη του καρτέλ για τη μελλοντική παραγωγή.
1. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν ανοδικά δολάριο και επιτόκια
Οι πολιτικές που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικάνοι παράγουν έναν ισχυρότερο δολάριο και ισχυρότερα επιτόκια, ενώ κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι θετικό για τις αναδυόμενες αγορές και τη ζήτηση για πετρέλαιο στην αναπτυσσόμενο κόσμο, τόνισε ο ειδικός.
Το ισχυρό δολάριο καθιστά το αργό πιο ακριβό για όσους το αγοράζουν σε άλλα νομίσματα, ενώ τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια τείνουν να προσφέρουν στους επενδυτές μια εναλλακτική, έναντι της τοποθέτησης των χρημάτων τους στις αναδυόμενες αγορές.
«Είναι πολύ σημαντικό ο ΟΠΕΚ να επιστρέψει ενωμένος, δεδομένης της πιθανής αδυναμίας στην ζήτηση των αναδυόμενων αγορών», εξήγησε ο Blanch. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο Τραμπ μείνει πιστός στις προεκλογικές του απειλές για επιβολή δασμών σε αγαθά που εισάγονται από αναδυόμενες αγορές και ιδιαίτερα από την Κίνα.
2. Απειλή για τόνωση της αμερικανικής παραγωγής
Ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ να τονώσει την αμερικανική παραγωγή στην ενέργεια, περιορίζοντας τους κανονισμούς, απειλεί να επιδεινώσει τον παγκόσμιο κορεσμό. Οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν μειώσει την παραγωγή τους διότι έχουν έρθει αντιμέτωποι με υψηλότερα κόστη παραγωγής συγκριτικά με τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ.
«Επομένως τώρα ο ΟΠΕΚ πρέπει να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη απειλή της μεγαλύτερης προσφοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αυτό σημαίνουν τα μικρότερα ρυθμιστικά εμπόδια για την προσφορά σε αυτή τη χώρα», επεσήμανε ο ειδικός.
3. Το Ιράν ενδέχεται να συμμορφωθεί
Το Ιράν είναι πλέον πιο πιθανό να συνεργαστεί με το μεγάλο του αντίπαλο, τη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, είναι και οι δύο σφοδροί επικριτές της συμφωνίας που έκλεισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με πέντε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η συμφωνία έχει επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να ανακτήσει μερίδιο αγοράς, ωστόσο η Τεχεράνη δεν μπορεί να τονώσει άλλο παραγωγή και εξαγωγές, χωρίς τη βοήθεια ξένης επένδυσης. Η νέα δυναμική στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, πράγμα που, κατά την άποψη του επικεφαλής της BofA, απειλεί να αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές.
«Στην πραγματικότητα το χειρότερο πιθανό σενάριο για εκείνους για τον επόμενο χρόνο, το οποίο ήταν να διατηρήσουν την προσφορά εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, πιθανώς μόλις έγινε το καλύτερο πιθανό. Δε βλέπω πολλές (...) διεθνείς εταιρίες να στρέφονται στο Ιράν, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στρέφονται στο Ιράν, δεδομένης όλη της αβεβαιότητας σχετικά με το τι μπορεί να κάνει στο Ιράν η νέα διακυβέρνηση Τραμπ και η σαρωτική ρεπουμπλικανική παρουσία (στο Κογκρέσο)», κατέληξε ο Blanch.