Εδώ και μήνες η Ρωσία έχει εξηγήσει στον ΟΠΕΚ πως η επιλογή που προτιμά σε περίπτωση που η πολυαναμενόμενη συμφωνία εντέλει επιτευχθεί, είναι το πάγωμα της παραγωγής και όχι η μείωσή της. Ως φαίνεται, το καρτέλ μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η πετρελαιοπαραγωγός το εννοεί.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση, τη στιγμή που η Ρωσία συζητούσε για πάγωμα, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, κατ' ιδίαν, ανέμεναν πως η Μόσχα στο τέλος θα συμμετείχε σε μια συμφωνία μείωσης της παραγωγής σε περίπτωση που το καρτέλ περιόριζε τη δική του.
Στο μεταξύ, αρκετά μέλη του Οργανισμού είναι ανένδοτα πως η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει την προσφορά προκειμένου να έχει επιτυχία το σχέδιο αναχαίτισης του παγκόσμιου κορεσμού. Μόλις μία εβδομάδα πριν την συνάντηση του καρτέλ στη Βιέννη, αυτή η προοπτική μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανή.
Το πρακτορείο μεταδίδει πως οι δύο πλευρές αναμένεται να συγκρουστούν στις 28 Νοεμβρίου, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Η έκβαση της συνάντησης αυτής εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική για το αν τελικά θα οριστικοποιηθεί η προκαταρκτική συμφωνία.
Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Μεξικό πρόκειται να παρευρεθούν, σύμφωνα με πηγές που συνδέονται με την οργάνωση της συνάντησης. Άλλοι, οι οποίοι είχαν παρευρεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, περιλαμβανομένου και του Ομάν, δεν θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά.
Αν η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ αντιταχθούν στην ιδέα της μείωσης, τότε η Σαουδική Αραβία μπορεί να αποφασίσει να μην προχωρήσει με τη συμφωνία.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος και η συμφωνία ίσως είναι πιθανή μέχρι και τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε η Amrita Sen, ανώτατη αναλύτρια στην Energy Aspects για το πετρέλαιο.
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια ομάδα απεσταλμένων σχεδιάζει να συναντηθεί με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους παραγωγούς τη Δευτέρα. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η χώρα θα συμμετάσχει στην επίσημη συνεδρίαση του καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου.
Είναι εύκολο να κατανοηθεί το γιατί οι Σαουδάραβες και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ μπορεί να παρανόησαν, καθώς η Ρωσία ποτέ δεν απέκλεισε ευθαρσώς την προοπτική της μείωσης, απλά ανέφερε ότι προτιμά το πάγωμα στα τρέχοντα επίπεδα –στο ρεκόρ των 11,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Εντούτοις, πρόσφατα τα μηνύματα από την πλευρά του Κρεμλίνου, τουλάχιστον δημοσίως, έχουν σταθεί λιγότερο συμβιβαστικά.
«Δεν δυσκολευόμαστε να παγώσουμε την παραγωγή», επανέλαβε την Κυριακή και ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από τοπικό συνέδριο, ενώ τα σχόλιά του ανησύχησαν ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία σύμφωνα με τους αναλυτές.