Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα.
Στη συνέντευξη η καγκελάριος δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια ακόμη πλήρη τετραετή θητεία και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί κατά τη διάρκειας αυτής.
Τόνισε ότι θέλει να προωθήσει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού των άλλων πέρα από φυλή, φύλο και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι "δύσκολες". "Η μάχη για τις αξίες μας" καθώς και "η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας" θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε. "Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας", συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.
"Νιώθω πως μπορώ να ανταποδώσω στη χώρα μου και το κόμμα μου κάτι, το οποίο δόθηκε σε μένα", πρόσθεσε η καγκελάριος.
Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί το 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και στη συνέχεια, θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.
Η αρχισυντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau Μπάσα Μίκα δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό DLF: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι υποψήφια. Ποτέ η διεθνή της φήμη δεν ήταν τόσο καλή, αν βέβαια πιστέψουμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι είναι η μόνη που κρατά συμβολικά ψηλά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Και εκτός αυτού η Α. Μέρκελ είναι άνθρωπος που αγαπά την εξουσία", μεταδίδει η Deutsche Welle.
Περίμενε την ιδανική στιγμή
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια Μπάσα Μίκα πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή. "Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα.
Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε απλά την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας".
Χαιρετίζουν την απόφαση Μέρκελ οι χριστιανοκοινωνιστές
Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία χαιρέτισε την απόφασή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017.
"Τώρα θέλουμε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια και επομένως είναι καλό που έχουμε σαφήνεια" είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ ενώ κατευθυνόταν σε μια συνεδρίαση του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στο Μόναχο.
Μολονότι σύμμαχοι, η CSU και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ έχουν διαφωνήσει για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η καγκελάριος απέναντι στους πρόσφυγες.
Bild: Το 55% των Γερμανών θέλει τη Μέρκελ καγκελάριο για τέταρτη φορά
H πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Αγγελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.
Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.