Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Το Bερολίνο επιδιώκει γρήγορο συμβιβασμό για Deutsche Bank

Επαφές σε όλα τα επίπεδα έχουν ξεκινήσει ανάμεσα σε Γερμανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους για την τύχη της Deutsche Bank, σύμφωνα με το Reuters. To Bερολίνο θέλει να αποφύγει διάσωση πριν τις εκλογές. Iδανική λύση μακροπρόθεσμα η συγχώνευση με Commerzbank.

Reuters: Το Bερολίνο επιδιώκει γρήγορο συμβιβασμό για Deutsche Bank

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει διακριτικές συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές, για να βοηθήσει την Deutsche Bank να διασφαλίσει ένα γρήγορο συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Mέχρι σήμερα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο τους στην κόντρα ανάμεσα στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ζητά 14 δισ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών για καταχρηστικές πωλήσεις «τοξικών» στεγαστικών δανείων πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν πως ελπίζουν να διευκολύνουν μια γρήγορη συμφωνία που θα δώσει χρόνο στην Deutsche Bank να ανασυγκροτηθεί.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως γίνονται «επαφές σε όλα τα επίπεδα» ανάμεσα σε Γερμανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.  

Μια άλλη πηγή ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ωστόσο: «Μπορεί να διεξαχθούν συζητήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι με τον υπουργό».

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Βερολίνο ελπίζει στην επίτευξη ενός συμβιβασμού αρκετά χαμηλότερου από το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων. 

Ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως η ιδανική λύση για τη Γερμανία μακροπρόθεσμα θα ήταν μια συγχώνευση ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Commerzbank. 

«Η διάσωση της Deutsche Bank δεν θα είναι δημοφιλής. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θέλει να αναλάβει τη διάσωση τράπεζας πριν από εκλογές. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Διακριτική προσέγγιση

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως διαμορφώνουν τη στρατηγική τους μέσα από την εξέταση μιας σειράς ανάλογων υποθέσεων του παρελθόντος, ανάμεσα σε ευρωπαϊκές εταιρείες και τις αμερικανικές αρχές.

Στην προώθηση ενός συμβιβασμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το Βερολίνο θέλει να ακολουθήσει μια διακριτική προσέγγιση, εν μέρει γιατί έχει δει πως το επιθετικό δημόσιο λόμπινγκ των Γάλλων πριν από μερικά χρόνια οδήγησε σε πρόστιμο 9 δισ. δολαρίων κατά της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v