«Φουλάρει τις μηχανές» της η Deutsche Bank προκειμένου να καταλήξει σε συμβιβασμό στις ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με τις αμερικανικές αρχές να έχουν απαιτήσει πρόστιμο έως 14 δισ. δολαρίων για καταχρηστική πώληση τίτλων που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια.
Η απειλή ενός τόσο μεγάλου προστίμου έριξε τις μετοχές της Deutsche σε ιστορικά χαμηλά και υπάρχει άμεση ανάγκη για έναν χαμηλότερο διακανονισμό προκειμένου να αντιστραφεί η τάση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Αργά την Παρασκευή, δημοσίευμα ανέφερε πως η Deutsche και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για διακανονισμό ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, πληροφορία που οδήγησε σε ράλι σχεδόν 6% την μετοχή, η οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει το Reuters.
«Είναι ξεκάθαρο πως όσο το πρόστιμο είναι της τάξης των 14 δισ. δολαρίων είναι έστω και μια μακρινή πιθανότητα, οι αγορές ανησυχούν», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Erik F. Nielsen.
Η Deutsche, σημειώνει το Reuters, είναι πολύ μικρότερη από τις τράπεζες της Wall Street όπως η JPMorgan και η Citigroup. Όμως έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με όλους τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους του κόσμου, ενώ το ΔΝΤ φέτος την χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πιθανό κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα απ' ότι οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, John Cryan, θα βρεθεί στη Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως ο ίδιος και άλλα στελέχη θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές.
Η Deutsche θα προσπαθήσει να υπάρξει συμφωνία για το θέμα με την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα φέρει άγνωστα ρίσκα αλλά και πιθανές καθυστερήσεις.
Στο εσωτερικό, η Deutsche Bank προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του Γερμανικού λαού, των πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών, που σχολιάζουν πως η τράπεζα ευθύνεται η ίδια για πολλά από τα προβλήματά της, καθώς ξεπέρασε τον εαυτό της αρχικά και στη συνέχεια καθυστέρησε να αντιδράσει στην οικονομική κρίση του 2008.
Η εικόνα της τράπεζας δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς υπέστη τρίτη διακοπή στο ΙΤ της σε διάστημα λίγων μηνών χθες Σάββατο, με αποτέλεσμα κάποιοι πελάτες της να μην έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους για λίγο διάστημα.
Πάντως, κορυφαίοι Γερμανοί βιομήχανοι, όπως οι επικεφαλής των BASF, Daimler, Eon, RWE και Siemens, στηρίζουν την τράπεζα, με άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.