Βουτιά-σοκ στις τουριστικές αφίξεις της Τουρκίας

Οι εξαγωγές της χώρας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών, αν και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε λόγω υποχώρησης 20% στις εισαγωγές. Βουτιά 40,9% στις αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

Βουτιά-σοκ στις τουριστικές αφίξεις της Τουρκίας

Χτυπήματα δέχτηκε η οικονομία της Τουρκίας τον Ιούλιο, μήνα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Οι τουρκικές εξαγωγές εμφάνισαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών, καθώς γίνεται αισθητός στην οικονομία ο αντίκτυπος μιας έντονης χρονιάς.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 11,5% τον προηγούμενο μήνα σε ετήσιους όρους, ποσοστό που αντανακλά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο και μετά.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας μειώθηκε στον μήνα σε 4,79 δισ. δολάρια, από 6,56 δισ. τον Ιούνιο, γεγονός που αποδίδεται σε μια πτώση της τάξης του 20% που εμφάνισαν οι εισαγωγές και η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Όπως θυμίζουν οι Financial Times, η τουρκική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα φέτος από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, από μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, από τις συρράξεις που μαίνονται κατά μήκος των συριακών συνόρων της χώρας και από την έντονη πολιτική αβεβαιότητα που έχουν πυροδοτήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών κατέγραψαν τον Ιούλιο την πτώση-ρεκόρ του 40,9%, σε σχέση με πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v