Οι ερευνητές εντοπίζουν τέσσερα βασικά στοιχεία της γαστρονομικής κουλτούρας που αλλάζουν. Το πρώτο στοιχείο, αυτό που προηγείται της μαγειρικής, ήταν παραδοσιακά η σπορά και η συγκομιδή της σοδειάς. Αυτή η πρωταρχική έννοια της τροφής έχει πια ξεχαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Σήμερα υφίσταται το πρόβλημα της ποιοτικής διατροφής και πολλοί πηγαίνουν ως την άλλη άκρη της πόλης για να ψωνίσουν σε μαγαζιά τα οποία εμπιστεύονται. Η δημιουργικότητα παραχώρησε τη θέση της στην κατανάλωση.
Το επόμενο στοιχείο, σχετίζεται με τη μαγειρική. Δηλαδή το πώς ετοιμάζουμε το φαγητό, ποια προϊόντα και συνταγές προτιμούμε. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν τελείως οποιουσδήποτε προσανατολισμούς στο φαγητό. Ειδικότερα, λόγω της παγκοσμιοποίησης έγιναν διαθέσιμα οποιαδήποτε προϊόντα, όπως φρέσκα λαχανικά το χειμώνα, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια των παραδόσεων.
Καταναλώνοντας ημιβιομηχανοποιημένα προϊόντα ή φαστ φουντ ο άνθρωπος δεν βλέπει τη σχέση μεταξύ των αρχικών προϊόντων και του τελικού αποτελέσματος, καθώς αυτή έχει χαθεί. Όλη η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων παρασιτεί στη γαστρονομική μνήμη του ανθρώπου.
Άλλοτε υπήρχε ο φόβος της πείνας, σήμερα φοβούνται την άγνωστη τροφή, τις συνέπειες της λήψης της τροφής.
Τις περισσότερες αλλαγές υπέστη η διαδικασία του γεύματος. Τα μεσημεριανά στην οικογενειακή εστία δημιούργησαν την οικογένεια στην παραδοσιακή της έννοια και οι προσπάθειες να καταρρεύσει αυτή η έννοια ξεκίνησαν συγκεκριμένα από τη μάχη κατά των οικογενειακών γευμάτων.
Ερευνα δείχνει ότι σε οποιοδήποτε ταχυφαγείο δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα στον κόσμο. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί «τραπέζι», μοιάζει πιο πολύ με ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Το φαστ φουντ εξισώνει, καθώς σε αυτό είναι ίσοι και οι πλούσιοι και οι φτωχοί, όπως και οι εκπρόσωποι διαφόρων πολιτισμών.
Παράλληλα, σιτίζει τον κόσμο μια ανώνυμη δύναμη, γεγονός που και αυτό αποτελεί ένα σημάδι της σύγχρονης εποχής. Tα φαστ φουντ και τα ημιβιομηχανοποιημένα προϊόντα στερούν από τον κόσμο τη δυνατότητα να δημιουργήσει στην κουζίνα.
Η τροφή μετατρέπεται σε σνακ. Δεν υπάρχουν συνταγές οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδοθούν «κληρονομικά», ενώ υποσκάπτεται η έννοια της εθνικής κουζίνας. Το έτοιμο φαγητό δεν είναι εγγύηση ποιότητας, αλλά προσπάθεια να αποκρυβεί το μη ποιοτικό προϊόν με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της χημικής βιομηχανίας, του πανέ, των σαλτσών.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin