Χρειάζεται μια νέα ηγεσία για τον τόπο, τόνισε ο Ντ. Κάμερον σε διάγγελμά του και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία.
Πρέπει τώρα να δούμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την έξοδο και χρειάζεται νέος πρωθυπουργός που θα αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
Οπως είπε, η αλλαγή σκυτάλης δεν χρειάζεται να γίνει άμεσα καθώς προέχει η σταθεροποίηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις αγορές. Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι το αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (αποχώρηση από την ΕΕ) δεν θα γίνει τουλάχιστον έως τότε.
Δήλωσε περήφανος που υπήρξε πρωθυπουργός. «Εδωσα την ψυχή μου στην καμπάνια για την παραμονή. Η χώρα όμως απαιτεί νέα ηγεσία».
Πρέπει να είμαστε περήφανοι που εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας, είπε ο Ντ. Κάμερον. Οι πολίτες ψήφισαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτή η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. Ευχαρίστησε μάλιστα όσους ενεπλάκησαν στην καμπάνια Remain αλλά και σε αυτή του Brexit.
Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος για ανατροπές στη ζωή όσων ζουν στη Βρετανία. «Θέλω να δηλώσω ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής τόσο των Ευρωπαίων που ζουν στη χώρα, όσο και των Βρετανών που ζουν στο εξωτερικό».
Η οικονομία της Βρετανίας παραμένει ισχυρή και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που διακινούνται τα αγαθά, υποστήριξε.
Κόρμπιν: Οι Βρετανοί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.
«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Κόρμπιν στην τηλεόραση του BBC.
Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.
«Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Κανένα κράτος-μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.