Στο 52,8 έπεσε ο PMI της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα άγγιξε τον Ιούνιο χαμηλά 17 μηνών. Υποχώρησαν οι μετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία. «Απογοητευτικά άτονη» η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,3% από 0,6% το πρώτο.

Στο 52,8 έπεσε ο PMI της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης που αντανακλά την επιχειρηματική δραστηριότητα των 19 μελών, κατέδειξαν μια πτώση της μέτρησης στο 52,8 τον Ιούνιο, από το αναθεωρημένο 53,1 τον Μάιο. Το νούμερο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν 53, μεταδίδει το CNBC.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα βρέθηκε σε χαμηλά 17 μηνών, ενώ ο PMI άγγιξε χαμηλά 16 μηνών τον περασμένο μήνα. Ξεχωριστά, ο δείκτης PMI για τη Γερμανία ήταν τον Ιούνιο 54,1 από 54,5 τον Μάιο και για τη Γαλλία 49,4 από 50,9 τον Μάιο. Η δεύτερη βρέθηκε σε έδαφος συρρίκνωσης, αφού η μέτρηση είναι κάτω του ορίου του 50.

Το διεθνές δίκτυο τονίζει ότι τα στοιχεία θα ανησυχήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, περιλαμβανομένων μειώσεων στα επιτόκια και αγορών περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τον πληθωρισμό.

Όπως επεσήμανε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στη Markit, στην τελευταία έκθεση PMI, τα στοιχεία του Ιουνίου καταδεικνύουν μια «σταθερή, αν και απογοητευτικά άτονη οικονομική ανάπτυξη».

«Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να έχει αποδυναμώσει ελαφρώς τον ρυθμό ανάπτυξης και έχει επιδεινώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με τις προοπτικές. Το δεύτερο τρίμηνο είναι, επομένως, πιθανό να δούμε την οικονομική ανάπτυξη να χαλαρώνει από το σταθερό 0,6% που είδαμε στο πρώτο τρίμηνο, περίπου στο 0,3%», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v