Παραιτήθηκε ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία

Ο Χάνσγεργκ είχε επικρίνει τον χειρισμό της συμφωνίας για το μεταναστευτικό από την Τουρκία, ενώ τον περασμένο μήνα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τα σχόλιά του.

Παραιτήθηκε ο πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Χάνσγεργκ Χάμπερ, όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον λόγο της παραίτησής του.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρησή του «δεν είναι για προσωπικούς λόγους», όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ο Χάμπερ θα αποχωρήσει τον Αύγουστο. «Ο διάδοχός του θα διοριστεί ταχύτατα. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία, η Τουρκία είναι εταίρος-κλειδί, είναι υποψήφια προς ένταξη. Έχουμε αναζωογονήσει την σχέση μας», τόνισε η Maja Kocijancic, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να πει τον λόγο της αποχώρησης του Χάμπερ.

Ο Χάμπερ είχε επικρίνει τον χειρισμό της συμφωνίας για το μεταναστευτικό από την Τουρκία, ενώ τον περασμένο μήνα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τα σχόλιά του.

Είχε δηλώσει ότι ο παλιό γερμανικό γνωμικό "Ξεκίνα σαν Τούρκος και τελείωσε σαν Γερμανός", αντιστράφηκε στη διαδικασία εκπλήρωσης από την Άγκυρα, των 72 κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δήλωση η οποία εξόργισε την Τουρκία.

Η αποχώρηση αυτή έρχεται την ώρα που Τουρκία και ΕΕ διαπραγματεύονται για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Το θέμα «σκοντάφτει» στις ανησυχίες της ΕΕ για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταρρεύσει το deal για την απελευθέρωση της βίζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v