Pimco: Αυτοί είναι οι 4 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Κίνα

Η χώρα προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά οι οικονομολόγοι έχουν άλλη γνώμη. Οι κινεζικές μετοχές και η αγορά ακινήτων επισημαίνονται ως δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Pimco: Αυτοί είναι οι 4 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Κίνα

Αν και η Κίνα έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει πως η οικονομία δεν οδεύει προς «ανώμαλη προσγείωση» και η ανάπτυξη θα είναι μεταξύ 6,5 και 7% φέτος, οι οικονομολόγοι φαίνονται λιγότερο σίγουροι. Τρεις μήνες μετά την αναταραχή στην αγορά της χώρας, οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σκοτεινές.

Σύμφωνα με τον Luke Spajic, διαχειριστή χαρτοφυλακίων στην Pimco, η επίσημη ανάπτυξη του ΑΕΠ πιθανώς θα διακυμανθεί μεταξύ 5,5 και 6,5% εν μέσω προκλήσεων και δυσκολιών. Το CNBC μεταδίδει τους τέσσερις μεγάλους κινδύνους για την κινεζική οικονομία, που ξεχώρισαν ο Spajic και οι συνάδελφοί του σε έκθεση που δόθηκε σήμερα.

Μόχλευση

Η Κίνα έχει συσσωρεύσει ένα χρέος μεγαλύτερο των 21 τρισ. δολαρίων από το 2007 και μετά, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου χρέους, τονίζει ο οικονομολόγος. Αντίθετα, η ανάπτυξη την οποία δημιουργεί το νέο χρέος, μειώνεται. Αν το ονομαστικό ΑΕΠ αναπτυχθεί πλησιάζοντας τον κυβερνητικό στόχο φέτος, η χώρα θα χρειαστεί να προσθέσει τουλάχιστον ένα 15% χρέους στο ΑΕΠ.

«Επομένως η μόχλευση θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η ικανότητά της να παράγει νέα ανάπτυξη ελαττώνεται», πρόσθεσε ο Spajic.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Στα τέλη του 2015, η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) ήταν 1,4% και μάλλον θα έχουν ανοδική τάση τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Τα εσωτερικά stress tests της Pimco στις κινεζικές τράπεζες, καταδεικνύουν ότι η αναλογία των NPL μπορεί να αγγίξει το 6%.

Μια δραματική ένεση μετρητού στο τραπεζικό σύστημα κατά το επόμενο έτος είναι απίθανη, καθώς τα NPL είναι ακόμη διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα.

Αγορά κατοικιών

Η επένδυση σε κατοικίες θα εξακολουθήσει να τραβάει προς τα κάτω την ανάπτυξη, αν και οι τιμές πιθανώς θα βρίσκονται σε ελαφρώς θετικό έδαφος στα τέλη του 2016. Πάντως, η αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Μετοχές

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο από άποψη κεφαλαιοποίησης, αν και τα πειράματα στις πολιτικές και οι παρεμβάσεις δεν έχουν καταφέρει να επηρεάσουν την αναταραχή στην αγορά. Ως εκ τούτου, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (China Securities Regulatory Commission) έχει έρθει αντιμέτωπη με εξονυχιστικό έλεγχο και αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της το Φεβρουάριο.

Οι μετοχές είναι 15% κάτω φέτος, πλήττοντας την εμπιστοσύνη.

«Σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας, τα κινεζικά χρεόγραφα αναμένεται να μπουν στον MSCI Emerging Market Index αργότερα φέτος», ανέφερε ο ειδικός.

Πάντως, από τους τέσσερις αυτούς πιθανούς κινδύνους, η αγορά κατοικιών προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία αν και οι μετοχές θα είναι το πιο δύσκολο και μη διαχειρίσιμο κομμάτι, επεσήμανε ο Spajic.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v