Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικός γρίφος

Οι ρώσικες κυρώσεις, τα τρομοκρατικά κτυπήματα, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και το προσφυγικό έχουν πυροδοτήσει πολλές ανησυχίες για τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας,

Τουρκικός γρίφος

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πριμοδότησε την τουρκική οικονομία. Ως εισαγωγέας πετρελαίου και πρώτων υλών, η Τουρκία ήταν κερδισμένη από την πτώση των τιμών που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που επηρέασε τόσο τις εξαγωγές όσο και την εσωτερική ζήτηση.

Οι εξαγωγές της, στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της από το 10% του ΑΕΠ πριν από μερικά χρόνια να έχει υποχωρήσει σε περίπου 4%.
Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός έκλεισε πέρυσι στο 8,8%, πάνω από τις προβλέψεις της δικής της κεντρικής τράπεζας του 7,9% και τον επίσημο στόχο του 5% της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές στην πραγματικότητα δίνουν ανάσα στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ισχυρές ανασφάλειες στην οικονομία. Οι ρώσικες κυρώσεις, τα τρομοκρατικά κτυπήματα, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και το προσφυγικό είχαν πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις για τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ανθεκτικότητα της τουρκικής οικονομίας στους κλυδωνισμούς. «Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται κατά το τελευταίο τρίμηνο, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, την ένταση με τη Ρωσία, και την αύξηση της τρομοκρατίας», επισημαίνουν .

Η θεαματική αύξηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, μπορεί να διασκέδασε τους φόβους εκείνων που προβληματίζονται για την διάρκεια του τουρκικού οικονομικού θαύματος, αλλά σίγουρα δεν τους εξαφάνισε. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι οικονομικές προοπτικές για το 2016 δεν είναι τόσο ευοίωνες καθώς ο τουρισμός έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ενώ η «αποχή» των ρώσων τουριστών είναι ένας παράγοντας ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις φέτος 51,5% λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες έχουν επισκεφτεί την χώρα.

Οι αναλυτές στις αρχές Μαρτίου διατύπωναν την πρόβλεψη ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25%, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες 7 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μαλακώσει το πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία. Τον Φεβρουάριο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για την τουριστική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στην Τουρκία υποχώρησε 10,32% τον Φεβρουάριο.

Επίσης, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ρωσία έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο τον κλάδο των κατασκευών όσο και τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής διοχετεύονταν στην ρωσική αγορά.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v