Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Κλείσιμο αξιολόγησης με ταχύτητα, αλλά και αξιοπιστία

«Αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι στο παρελθόν. Ζητά γρήγορη αλλά και αξιόπιστη αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Ντράγκι: Κλείσιμο αξιολόγησης με ταχύτητα, αλλά και αξιοπιστία

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς αγορές, δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί. 

Ο ίδιος τόνισε ότι αν η αναταραχή στις διεθνείς αγορές ή οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια μειώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.

«Πρώτον, θα εξετάσουμε την ισχύ της μετάδοσης των χαμηλού εισαγόμενου πληθωρισμού στη διαμόρφωση των εγχώριων μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», σημείωσε ο κ. Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεύτερον, υπό το φως της πρόσφατης οικονομικής αναταραχής, θα αναλύσουμε την κατάσταση της μετάδοσης των νομισματικών μας κινήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικά από τις τράπεζες», πρόσθεσε. 

«Αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο παράγοντες περιλαμβάνει καθοδικά ρίσκα για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», επισήμανε. 

Για την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως ξεκίνησε αρχικά λόγω ανησυχιών για την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Η μεγάλη πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών αντανακλά, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μεγαλύτερη ευαισθησία του τομέα στις προβλέψεις για αποδυνάμωση του οικονομικού outlook και φόβους ότι ένα μέρος του τραπεζικού τομέα είναι εκτεθειμένο σε μεγαλύτερους κινδύνους.

O επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ωστόσο πως οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η ρυθμιστική μεταρρύθμιση από την αρχή της κρίσης έχει δημιουργήσει τα θεμέλια για τη σταθερή αύξηση της ανθεκτικότητας όχι μόνο της κάθε τράπεζας ξεχωριστά αλλά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε. 

«Οι τράπεζες έχουν χτίσει μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κεφαλαιακά μαξιλάρια, έχουν μειώσει τη μόχλευση και έχουν βελτιώσει τα χρηματοδοτικά τους προφίλ. Επιπλέον η Επιτροπή της Βασιλείας σημείωσε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά την κρίση», πρόσθεσε. 

«Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω του ελέγχου (comprehensive assessment) που διενεργήθηκε το 2014. Για αρκετά ιδρύματα, τα κεφάλαια CET1 έχουν αυξηθεί από το 9% στο 13%, καθιστώντας τες πιο ανθεκτικές στα δυσμενή σοκ. Επιπλέον, η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά», διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι. 

Σε ερώτηση για πιθανή λήψη μέτρων για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως το χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες και ότι η ΕΚΤ εξετάζει την ανάληψη δράσης σε αυτό το μέτωπο. Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο. 

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ συζητά με την Ιταλία την αγορά τιτλοποιημένων προβληματικών δανείων ιταλικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει αγορές τέτοιων δανείων αλλά μόνο να τα αποδεχτεί  ως collateral. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για να αγοράσουμε κάτι, το ερώτημα είναι αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μορφή ABS μπορούν να γίνουν δεκτά ως collateral. Τα ABS θα πρέπει να έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον Α. Συνεπώς η συμπερίληψη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην δεξαμενή των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού δεν αποκλείει αυτά τα ΑΒS από το να είναι επιλέξιμα ως collateral» διευκρίνισε. 

Ντράγκι: Κλείσιμο αξιολόγησης με ταχύτητα αλλά και αξιοπιστία

Οι συζητήσεις με τις αρχές προχωρούν αλλά είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί η ημερομηνία που θα τελειώσουν, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου. 

Είναι μεγάλης σημασίας η γρήγορη ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να κλείσει επί τη βάση ενός πακέτου που θα είναι εύρωστο, και θα μειώνει τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος . «Εν ολίγοις ταχύτητα και αξιοπιστία είναι κρίσιμα» υπογράμμισε.

Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές να κάνουν μια γνήσια προσπάθεια για την εφαρμογή του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντική η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γιατί εκτός των άλλων απελευθερώνει πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε.

Στο συνταξιοδοτικό, παρά τις μεταρρυθμίσεις του 2010 υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, ενώ θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αναλογιστική αλλά και η διαγενεακή δικαιοσύνη. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα αναφορικά με την είσπραξη φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v