Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραζιλία: Οι 5.500 πτωχεύσεις του 2015 σηματοδοτούν βαθύτερη πιστωτική κρίση

«Κανονική πιστωτική κρίση» βιώνει η χώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι εταιρίες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Δεν μπορούν να μαζέψουν χρήματα από το εξωτερικό, αφού τα ομόλογά τους έχουν υποβαθμιστεί σε junk.

Βραζιλία: Οι 5.500 πτωχεύσεις του 2015 σηματοδοτούν βαθύτερη πιστωτική κρίση

Περισσότερες από 5.500 πτωχεύσεις ενέκρινε το βραζιλιάνικο δικαστήριο το 2015, σύμφωνα με τον τοπικό οίκο αξιολόγησης Serasa Experian. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2008 και μετά, ενώ ο οίκος Fitch τονίζει πως οι εταιρίες της χώρας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η βαθύτερη διετής ύφεση της χώρας εδώ και πάνω από έναν αιώνα αλλά και η βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων δημιουργεί για τις εταιρίες όλων των τομέων, από την παραγωγή χάλυβα μέχρι τα αεροπορικά ταξίδια, έναν τεράστιο κίνδυνο πτώχευσης.

Ο Joe Bormann του οίκου, ο οποίος έχει υπ' ευθύνη του μια ομάδα 60 αναλυτών που αξιολογούν πάνω από 500 εταιρίες της περιοχής, συμπληρώνει πως περισσότερα βάσανα έρχονται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθώς εκτινάσσονται στα ύψη τα κόστη δανεισμού. «Είναι μια κανονική πιστωτική κρίση», αναφέρει.

Στο μεταξύ, καμία εταιρία δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση στις αγορές ομολόγων του εξωτερικού από τον Ιούνιο, αφού ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα έχει απομακρύνει τους επενδυτές. Οι Fitch και Standard & Poor's υποβάθμισαν τα ομόλογα της Βραζιλίας σε junk πέρυσι.

«Τίποτα δεν έχει βελτιωθεί», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Wilbert Sanchez, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην TCP Latin America, χρηματοπιστωτική εταιρία στο Σάο Πάολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v