Λαμβάνοντας τα γεγονότα από την αρχή. Η Κίνα μετά το 1990 παρουσιάζει ανάπτυξη πάνω από 2000%. Από το 2000, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 10% ετησίως . Επί του παρόντος, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, μετά από κάποιες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, είναι 6%. Για μια ανεπτυγμένη οικονομία, όπως οι ΗΠΑ ο αριθμός αυτός ακούγεται τέλειος.
Για την Κίνα δεν φαίνεται να είναι αρκετός για να καλύψει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το λεγόμενο "κινέζικο όνειρο". Ως απάντηση, η κυβέρνηση της Κίνας απέσυρε πολλούς κανονισμούς σχετικά με την χρηματιστηριακή αγορά και προώθησε τους πολίτες να επενδύσουν σε εισηγμένες εταιρείες.
Σε μια χώρα όπου η αγοραστική δύναμη των πολιτών είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών φαινόταν σαν μια καλή ευκαιρία να επενδύσουν και να πολλαπλασιάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σήμερα 90 εκατομμύρια ιδιώτες επενδυτές στην Κίνα με τους μισούς από αυτούς να έχουν προστεθεί μόνο το 2014. Τα ποσά που επενδύθηκαν ήταν τεράστια και μεγάλο ποσοστό αυτών δανεικά. Οι απαιτήσεις για την κάλυψη των περιθωρίων (margin calls) ήταν θέμα χρόνου.
Τον Ιούλιο του 2015, ο Γενικός Δείκτης της Σανγκάης έκλεισε το μήνα με απώλειες 15%. Η διαπραγμάτευση μετοχών για πληθώρα επιχειρήσεων ανεστάλη. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα, όπως τον περιορισμό των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) και την παύση των δημόσιων εγγραφών (IPOs). Τα μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά καθώς μετά από μια σύντομη προσαρμογή, στις 24 Αυγούστου ο χρηματιστηριακός δείκτης έπεσε κατά 8,5%, με αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αναλυτές ονόμασαν αυτή την ημέρα "Μαύρη Δευτέρα". Η μεγάλη μεταβλητότητα αύξησε την κινητικότητα από πλευράς επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η DEGIRO παρατήρησε μια αύξηση 25% πάνω από τον μέσο όρο 19 ημερών στον αριθμό των συναλλαγών των πελατών της.
Τον Σεπτέμβριο, η PBοC σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ενίσχυσε την οικονομία με μία ένεση 21,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νέο έτος δεν ξεκίνησε διαφορετικά για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά. Μαζική πτώση έλαβε χώρα στις 4 Ιανουαρίου της τάξεως του 7%. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν ακόμα και μισή ώρα μετά το άνοιγμα για αρκετές φορές για να εμποδιστεί περαιτέρω το «sell-off». Για άλλη μια φορά η PBοC εγχύνει 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια προς ενίσχυση της αγοράς και χορήγει επιπλέον 15,18 δισεκατομμύρια δολάρια σε εννέα μεγάλες τράπεζες με τη μορφή δανείων χαμηλού επιτοκίου, για επιπλέον σταθεροποίηση.
Όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα και τα στοιχεία δεν θα είχαν παγκόσμιες συνέπειες αν μιλούσαμε για μια μικρή χώρα . Η Κίνα είναι όμως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Είναι η χώρα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση χρέους του 2008. Η κινεζική παραγωγή, τα τελευταία χρόνια αποτελεί την ατμομηχανή της παραγωγής και εξαγωγής αγαθών σε διεθνές επίπεδο. Η μεγάλη ζήτηση από τις μονάδες παραγωγής της Κίνας διατήρησε την παγκόσμια οικονομία σε υψηλό επίπεδο σε μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο.
Το ερώτημα είναι αναπόφευκτο, αναφέρουν η DEGIRO. Με ένα τέτοιο ισχυρό δεσμό μεταξύ της παγκόσμιας οικονομίας και της Κίνας, τι θα συμβεί αν η τελευταία επιβραδύνει ή όχι;
Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μια στροφή και δημιουργήσει μια πιο εσωτερική οικονομία προωθώντας την κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο από το να αποτελεί μια καθαρά εξαγωγική χώρα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου προέβλεψε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι μια μάλλον περιπετειώδης διαδικασία και όχι μια απλή. Η μετάβαση αυτή έχει φέρει χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Ρωσία να βλέπουν τις εξαγωγές τους να πέφτουν μαζικά καθώς η ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες μειώθηκε. Ο αντίκτυπος είναι άμεσος. Η Ρωσία και η Βραζιλία είναι σε ύφεση και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε προϋπολογισμό λιτότητας.
Το 2016 ξεκίνησε με ένα σημαντικό ταρακούνημα στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνει η DEGIRO, ότι αναμένονται αναταράξεις στις αγορές.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin