Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Ομπάμα-Μέρκελ για το προσφυγικό

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να στηρίξει τις προσπάθειες για να μειωθεί η κρίση στη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη. Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο θα έχει η Μέρκελ σήμερα.

Συνεργασία Ομπάμα-Μέρκελ για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη διά τηλεφώνου χθες και συμφώνησαν ότι μια προγραμματισμένη σύσκεψη δωρητών στο Λονδίνο θα αποτελέσει ευκαιρία να εμπνεύσουν παγκόσμιες προσπάθειες για το θέμα, είπε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είπε στη Μέρκελ ότι προγραμματίζει σύνοδο κορυφής ηγετών στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, για να εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.

"Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν τους επόμενους μήνες, για να βοηθήσουν ώστε να προστατεύσουν και να εφοδιάσουν (με τα αναγκαία) τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές έχουν ανατραπεί από τον πόλεμο", είπε.

Σύμφωνα με νωρίτερη δήλωση του Γερμανού εκπρόσωπου Τύπου Στέφεν Ζάιμπερντ, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες να μειωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη "με ουσιαστικό τρόπο", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η λύση για την κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας πρέπει να είναι μόνο πολιτική.

Συνάντηση Μέρκελ - Νταβούτογλου

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του για έναν γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ανγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία, όπου αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης πλήττοντας το συντηρητικό της κόμμα.

Θα ακολουθήσει μία διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο και ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, έπειτα από την εισδοχή του αριθμού-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στη γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτή η λύση, όμως, η υλοποίηση της οποίας δεν προχωρεί, προκαλεί τις επικρίσεις μέρους των βουλευτών της δικής της συντηρητικής παράταξης, ενώ η κρίση στις σχέσεις με τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Εάν η Ανγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίσει σύντομα μία καλύτερη συνεργασία με την Αγκυρα, η κατάσταση θα γίνει πολιτικά επικίνδυνη για την ίδια, ενόψει μάλιστα κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάρτιο.

«Ο περιορισμός των προσφυγικών ροών θα επιτευχθεί μέσω διακυβερνητικών διαβουλεύσεων», δήλωσε χθες η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου για τη χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τουρκική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των διακινητών.

Όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων, ενώ η Αγκυρα κατηγορείται ότι δεν καταβάλλει τις προσπάθειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τον βαθμό συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο τις τουρκικές λιμενικές αρχές ότι υποστηρίζουν τους διακινητές που οργανώνουν τη διέλευση προς τα ελληνικά νησιά.

Περί τιυς 2.000 έως 3.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές.

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε τα χρήματα... Για εμάς, πρόκειται για μία ανθρωπιστική υποχρέωση, όχι για ένα πρόβλημα οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Δεν πρόκειται για γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα, ή ακόμη για συριακό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σήμερα, η Γερμανία είναι πιθανόν να αυξήσει αυτή τη χρηματοδότηση, βάζοντας από την τσέπη της περισσότερα χρήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έγραφε χθες η εφημερίδα Die Welt, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του ποσού.

Η αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα είναι το άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης Μέρκελ-Νταβούτογλου σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, ένα δεκαήμερο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, καθώς και το κουρδικό ζήτημα.

Τρεις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα στο Βερολίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης Νταβούτογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v