Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογία και smartphones θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά-πρόσφυγες

Με crowdfunding επιδιώκει να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια η οργάνωση Aliim, προκειμένου να εκπαιδεύσει 250 παιδιά με το πιλοτικό της πρόγραμμα, που θα προσφέρει την ευελιξία που χρειάζονται οι πρόσφυγες που συνεχώς μετακινούνται.

Τεχνολογία και smartphones θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά-πρόσφυγες

Καθώς περισσότεροι πρόσφυγες ταξιδεύουν στην Ευρώπη και έχουν εκτοπιστεί από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, πολλές οργανώσεις προσπαθούν να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα: Πώς να εκπαιδεύσουν χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο η UNICEF, περισσότερα από 13 εκατ. παιδιά που έχουν επηρεαστεί από τις διαμάχες στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της βόρειας Αφρικής δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ ένα στα τέσσερα σχολεία στη Συρία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς έχει καταστραφεί από τον πόλεμο ή χρησιμοποιείται ως καταφύγιο ή στρατιωτική μονάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNBC, και εκείνοι που κατευθύνονται προς τη σχετική ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης επίσης παλεύουν για πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) υπογραμμίζει πως λιγότερο από το ένα τρίτο των 700.000 παιδιών από τη Συρία που έχουν φτάσει στην Τουρκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαίνουν στο σχολείο. Όπως τονίζει, φραγμοί που προκύπτουν από τη γλώσσα, το κόστος της εκπαίδευσης και τη δυσκολία της ενσωμάτωσης στην τουρκική κοινωνία αποτελούν τα κύρια εμπόδια.

Όπως αναφέρει το διεθνές δίκτυο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Aliim επιδιώκει να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που βασίζεται στη χρήση smartphone. Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ξεκίνησε μια καμπάνια crowdfunding με σκοπό να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα που θα της επιτρέψει να εκπαιδεύσει 250 Σύρους πρόσφυγες μέσω smartphone με λογισμικό Android.

Με τη χρήση μιας εφαρμογής, η Aliim θα μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο του κάθε μαθητή, ενώ οι εκπαιδευτές θα μπορούν να επικοινωνούν με τους μαθητές από απόσταση για να τους παρέχουν βοήθεια.

«Η μάθηση μέσω κινητού είναι πολύ πιο προσαρμοστική από την επίσημη σχολική εκπαίδευση και γι' αυτό αρμόζει τέλεια στους πρόσφυγες μαθητές που χρειάζονται αυτού του είδους την ευελιξία», εξήγησε η Janae Bushman, ιδρύτρια της Aliim. «Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε μια κινητή κατάσταση, ζουν προσπαθώντας να επιβιώσουν και δεν βρίσκονται απαραίτητα στην ίδια τοποθεσία για μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Λόγω της παροδικής φύσης τους, ένα από τα βασικά εργαλεία για την επιβίωσή τους είναι το smartphone τους», πρόσθεσε.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει εννέα μήνες, ενώ επιπρόσθετο crowdfunding άνω του στόχου της οργάνωσης θα επιτρέψει στην Aliim να εκπαιδεύσει περισσότερους νέους πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v