Τα μπαχαρικά «μυρίζουν» κέρδη

Μόνο στην Γερμανία η κατανάλωση μπαχαρικών τον περασμένο χρόνο έφθασε στους 69.000 τόνους. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς για το 2014 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ και οι τάσεις είναι αυξητικές. Ποια κράτη είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Τα μπαχαρικά «μυρίζουν» κέρδη

Η αγορά των μπαχαρικών είναι απο τις πλέον ανθούσες σήμερα στην παγκόσμια αγορά καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά παραμένει σχεδόν σταθερή.

Οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες για τους καταναλωτές καθώς οι προοπτικές για τις σοδειές του πιπεριού στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα δεν είναι καλές και αυτό αυξάνει τις τιμές. Επίσης αύξηση των τιμών αναμένεται και για το κύμινο και το σκόρδο.

Σημειώνεται ότι μεγάλοι παραγωγοί μπαχαρικών εκτός απο την Ινδία και την Σρί Λάνκα είναι η Ινδονησία,η Τουρκία, η Γαλλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Μαλαισία.

Η παραγωγή κανέλας είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα καλλιέργεια και η Σρι Λάνκα, είναι η χώρα από την οποία κατάγεται το δέντρο της κανέλας και στην οποία παράγεται το 80% του μυρωδάτου αυτού μπαχαρικού. Αλλά και η καλλιέργεια πιπεριού ανθεί στο νησί του Ινδικού Ωκεανού. Οι καλλιεργητές επενδύουν τα κέρδη τους συχνά στην επέκταση των φυτειών, με στόχο να αυξήσουν την παραγωγή τον επόμενο χρόνο.

Η καλλιέργεια πιπεριού στη Σρι Λάνκα εκτείνεται σε περίπου 33.000 εκτάρια.Η ζήτηση σε όλα αυτα κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα καθώς το 60% των μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία. Ετσι εκτός απο την βιομηχανία τροφίμων , τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιών, καλλυντικών και πολλών άλλων.

Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι μόνο στην Γερμανία η κατανάλωση μπαχαρικών τον περασμένο χρόνο έφθασε στους 69.000 τόνους. Το 1995 η κατανάλωση κυμαινόταν στους 41.000 τόνους. Ο τζίρος μάλιστα για το 2014 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ και οι τάσεις είναι αυξητικές.

Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι από τα αρχαιότερα και είχαν ανοιχθεί ολόκληρες εμπορικές οδοί για τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη.

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ελαίων, φαρμάκων, αφροδισιακών και διαφόρων τελετουργιών. Αρχαία βιβλία ιατρικής και βοτανολογίας αναφέρουν τα μπαχαρικά ως σπουδαία φάρμακα στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα θεωρούσαν ακριβά ως δώρα και τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v