Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών των ΗΠΑ με τις χώρες του Ειρηνικού (TTP) θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και να αλλάξει τον χάρτη όχι μόνο της περιοχής αλλά και του παγκόσμιου εμπορίου.
Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία, δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο.
Οι δώδεκα χώρες του Ειρηνικού που συμφώνησαν τον περασμένο μήνα, περιμένουν τώρα την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια προκειμένου να ξεκινήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται. Αλλά όλα δείχνουν ότι η διαδικασία για την έγκριση από τα κοινοβούλια δεν θα είναι περίπατος καθώς ήδη καταγράφεται η έντονη αντίδραση από πολιτικούς, μηδέ εξαιρουμένων και πολλών μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι αντιδράσεις των αμερικάνων πολιτικών σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Υπάρχουν όμως και κείνοι που χαρακτηρίζουν την συμφωνία ως ένα επίτευγμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς θα επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η TTP θα είναι καθοριστικής σημασίας και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι με το τρόπο αυτό θα πιεστεί η κινεζική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα που διαμορφώνει η συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση λένε κινδυνεύει η οικονομική της επιρροή σε ολόκληρη της περιοχή η οποία είναι στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.Πάντως , η κινέζικη ηγεσία προς το παρόν τουλάχιστον ακολουθεί στάση αναμονής συνδέοντας την στάση της με την πορεία μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει.
Από την άλλη πλευρά προωθεί ως αντίβαρο την RCEP. Μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που συνθέτει μία αγορά 340.000.000 ανθρώπων και περιλαμβάνει χώρες ασιατικές χώρες αλλά και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το εύρος των αλλαγών που προβλέπονται εντούτοις είναι δεδομένο ότι προβλέπεται σταδιακή μείωση ή και κατάργηση των δασμών σε ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων που προέρχονται μεταξύ των οποίων τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά, πρώτες ύλες και ενέργεια. Παράλληλα στις διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπονται και παρεμβάσεις που αφορούν στην οργάνωση των αγορών όπως για παράδειγμα νομοθέτηση μέτρων για: τους κατώτατους μισθούς και τις ώρες εργασίας, την κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας και την θέσπιση του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όμως κάποιες από τις χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Για παράδειγμα η Μαλαισία και το Βιετνάμ, θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην ενδυνάμωση των ανεξάρτητων συνδικαλιστικών φορέων προτού να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη από το εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Όπως σχολίαζαν αναλυτές, η συμφωνία, θα επηρεάσει τα πάντα, από την τιμή του τυριού μέχρι το κόστος της θεραπείας του καρκίνου στις χώρες που την έχουν υπογράψει.
Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία TPP εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, τόσο εξαιτίας των μυστικών διαπραγματεύσεων όσο και επειδή μπορεί να αποτελέσει δυνητική απειλή για πολλούς ισχυρούς οικονομικούς κλάδους στις χώρες που συμμετέχουν.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin