Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα «ανεβάσει ταχύτητα» τα επόμενα δυο χρόνια, παρά τη χαμηλότερη ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2015, με μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8% το 2016 και στο 1,9% το 2017.
«Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος όμως προειδοποίησε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες προκλήσεις», καθώς οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων αναμένεται να μειωθούν και οι πόλεμοι και οι εντάσεις να συνεχιστούν στην περιοχή γύρω από την Ευρώπη.
Η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η μείωση των τιμών του πετρελαίου «οδήγησαν» την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2015, ωστόσο αυτή η θετική επίπτωση αμβλύνεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2016 σε σχέση με τις εκτιμήσεις της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν, όταν προβλέπονταν ρυθμός ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ.
Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, η οικονομική ανάπτυξη είναι πλέον ευρεία, με εξαίρεση την Ελλάδα που παραμένει σε ύφεση. Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ η Ιταλία θα δει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της φέτος και το 2016.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2015, λόγω της Γερμανίας, όμως αναμένεται να περιοριστεί τα επόμενα δυο χρόνια καθώς προβλέπεται ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θεωρείται επίσης θετική για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που θα αυξηθεί στο 1% το 2016 από 0,1% το 2015, αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2%.
Η δημοσιονομική προοπτική της ευρωζώνης αναμένεται επίσης να βελτιωθεί καθώς ορισμένες χώρες θα μειώνουν τα δημόσια ελλείμματα και χρέη τους, αν και η Γαλλία θα συνεχίσει να εμφανίζει έλλειμμα υψηλότερο του ορίου που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ και το 2017, ενώ το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί το 2015 στο 133% του ΑΕΠ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin