Η ανισότητα φουντώνει στις αμοιβές

Παρά τις αντιδράσεις των επενδυτών για τους παχυλούς μισθούς των στελεχών τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων βρετανικών εισηγμένων «κέρδισαν» το 2014 συνολικά 183 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο εργάτη. Βρετανία και ΗΠΑ εξετάζουν προσεκτικά το θέμα.

Η ανισότητα φουντώνει στις αμοιβές

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών της Βρετανίας πληρώθηκαν περίπου 183 φορές περισσότερο από τον μέσο εργαζόμενο της χώρας το περασμένο έτος, παρά τις διαμαρτυρίες των επενδυτών για τις υπερβολικές αμοιβές των εταιρικών στελεχών.

Σύμφωνα με στοιχεία του High Pay Centre, ενός think tank που παρακολουθεί τη διεύρυνση της άνισης κατανομής του εισοδήματος στις βρετανικές εταιρίες, ο μέσος διευθύνων σύμβουλος του FTSE 100 κέρδισε το 2014 κατά μέσο όρο 4,96 εκατ. λίρες. Το 2010 η μέση αμοιβή του ήταν 4,13 εκατ. λίρες, περίπου 160 φορές μεγαλύτερη από την αμοιβή ενός εργαζόμενου.

Το κενό μεταξύ του μισθού των ανώτερων στελεχών και του κόσμου που εργάζεται για εκείνους εξετάζεται όλο και πιο εξονυχιστικά από τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια έρευνα της ένωσης AFL-CIO (Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Κογκρέσο Βιομηχανικών Οργανώσεων) στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι 350 εταιριών του S&P 500 κέρδισαν 331 φορές περισσότερα χρήματα από τους εργαζόμενούς τους το 2013, τη στιγμή που το 1983 η αναλογία ήταν 46/1.

«Τα πακέτα πληρωμών αυτού του μεγέθους ξεπερνούν κατά πολύ τη λογική ή απαραίτητη αμοιβή και κινητήρια δύναμη για τα ανώτερα στελέχη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Deborah Hargreaves, διευθύντρια του High Pay Centre. «Είναι πιο πιθανό οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι γεμάτες με κραυγαλέες αδυναμίες και συγκρούσεις συμφερόντων», κατέληξε.

Κατά το περασμένο έτος, επενδυτές εταιριών όπως οι Burberry και WPP κατέθεσαν ψήφους διαμαρτυρίας κατά των μισθών των διευθύνοντων συμβούλων τους, αν και οι φετινές διαμαρτυρίες ήταν πιο συγκρατημένες.

Το High Pay Centre επεσήμανε ότι ενώ οι μέτοχοι έχουν τη δύναμη να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αμοιβές των στελεχών, κατά τη διάρκεια των ετήσιων συναντήσεων, η μέση ψήφος κατά των «μισθών-βραβείων» στο πλαίσιο του FTSE 100 ήταν μόλις 6,4%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υιοθέτησε αυτό τον μήνα έναν κανονισμό που απαιτεί από τις εταιρίες να αποκαλύπτουν το κενό μεταξύ των αμοιβών των στελεχών και του μέσου εργάτη.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v