Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2ετίας ο PMI στην Κίνα

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δύο τελευταίων ετών εμφάνισε η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα, γεγονός που διέψευσε τις ελπίδες για σταθεροποίηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Μείωση σημειώθηκε στις παραγγελίες, την παραγωγή, τη στελέχωση και τις τιμές.

Σε χαμηλό 2ετίας ο PMI στην Κίνα

Η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιούλιο περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών, καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες και εξανεμίστηκαν οι ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα.

Η έκθεση ακολούθησε μία απαισιόδοξη επίσημη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, η οποία κατέδειξε ότι αναχαιτίστηκε απροσδόκητα η ανάπτυξη στις κατασκευαστικές εταιρίες, ενισχύοντας τις απόψεις ότι η οικονομία χρειάζεται περισσότερα κίνητρα, ακόμη και αν αντιμετωπίζει νέους κινδύνους από τη βουτιά του χρηματιστηρίου.

Τα στοιχεία από τον δείκτη PMI της Caixin/Markit China δείχνουν ότι έπεσε τον Ιούλιο σε 47,8, από 49,4 τον Ιούνιο, φτάνοντας στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013.

Επιπλέον, τον Ιούλιο οι παραγγελίες άρχισαν εκ νέου να συρρικνώνονται, έπειτα από αύξηση που παρουσίασαν τον Ιούνιο, ενώ η παραγωγή μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο 47,1, επίπεδο που είχε να αγγίξει εδώ και περισσότερο από 3,5 χρόνια.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, η επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών ανάγκασε τις εταιρίες να μειώσουν τα επίπεδα της στελέχωσής τους για εικοστό συνεχόμενο μήνα, ενώ ταυτόχρονα τα εργοστάσια υποχρεώθηκαν να ρίξουν τις τιμές αγγίζοντας χαμηλά ενός εξαμήνου λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους.

«Πιστεύουμε ότι ο πανικός του χρηματιστηρίου στις αρχές του Ιουλίου πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα, το οποίο έπιασε ο PMI», τόνισε ο Τιμ Κόντον, οικονομολόγος της ING. Ωστόσο επεσήμανε ότι η αδυναμία των εργοστασίων μπορεί να είναι παροδική, αν τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου που θέσπισε το Πεκίνο τις προηγούμενες εβδομάδες καταφέρουν να σταματήσουν τον πανικό των πωλήσεων.

Ο επίσημος δείκτης PMI το Σαββατοκύριακο ήταν επίσης πιο αδύναμος απ' όσο αναμενόταν, αφού έπεσε στο 50,0 τον Ιούλιο, έναντι 50,2 τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι η επίσημη έρευνα εστιάζει περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v