Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία από το σκάνδαλο υποκλοπών

Περίπου ένα μήνα διαρκεί η αναταραχή στη Γερμανία μετά από αποκαλύψεις για συνεργασία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) με την NSA. H BND εμπλέκεται σε εν αγνοία της παρακολουθήσεις ευρωπαϊκών θεσμών και βιομηχανιών για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία από το σκάνδαλο υποκλοπών

Για πρώτη φορά ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ (CDU) απείλησε τους Σοσιαλδημοκράτες, εταίρους του CDU στην κυβέρνηση συνασπισμού, με εκλογές. Ο λόγος είναι η κριτική από την πλευρά του αντικαγκελάριου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Α. Μέρκελ για το ρόλο της καγκελαρίας στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, γνωστό και ως υπόθεση BND.

H BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, έχει συνεργαστεί με την αμερικανική NSA σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων εντός ευρωπαϊκού εδάφους και μάλιστα ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, το 2002, στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου οι δύο μυστικές υπηρεσίες είχαν συμφωνήσει σε στενότερη συνεργασία μέσω ενός «μνημονίου κατανόησης». Σύμφωνα με αυτό, η NSA θα παρέδιδε κάποιες λίστες με τηλεφωνικά νούμερα, e-mail και διευθύνσεις ΙP, τις οποίες η γερμανική BND θα παρακολουθούσε και θα κατέγραφε για λογαριασμό της NSA. Η συμφωνία απέκλειε την παρακολούθηση Γερμανών πολιτών.

Ωστόσο η BND δεν έκανε συστηματικό έλεγχο των διευθύνσεων που η NSA της ζητούσε να παρακολουθεί. Έτσι, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατέληξε να παρακολουθεί για λογαριασμό των ΗΠΑ την ευρωπαϊκή (με σημαντική συμμετοχή της Γερμανίας) EADS (σημερα: Airbus), τη Eurocopter, ακόμα και κάποιες γαλλικές κρατικές αρχές. Η BND ενημέρωσε για το θέμα την καγκελαρία το 2010 – αλλά το πρόβλημα ήρθε στη δημοσιότητα μόλις τον Απρίλιο του 2015.

Ήδη όμως από το 2013 είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις του Ε. Σνόουντεν. Στελέχη της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διαπίστωσαν, με βάση πηγές της Sueddeutsche Zeitung, ότι η NSA παραγγέλνει στοιχεία που αποσκοπούν στην παρακολούθηση ευρωπαϊκών θεσμών. Συνολικά 12.000 ήταν οι αναζητήσεις που η NSA είχε μεταβιβάσει στην BND, χωρίς αυτό να επιτρέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας. Ωστόσο, λεπτομερέστερα στοιχεία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρα από αυτά που αποκάλυπτε ο Σνόουντεν. Η Α. Μέρκελ την ίδια χρονιά, ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε κάτι για αυτά τα γεγονότα, ότι θα ζητήσει πλήρη διερεύνηση και, τέλος, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει συμφωνία μη κατασκοπείας μεταξύ Η.Π.Α. – Γερμανίας. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τέτοια συμφωνία ποτέ δεν υπεγράφη. Το ότι ακόμα και η Α. Μέρκελ είχε πέσει θύμα κατασκοπείας από την NSA αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές.

Στις 23 Απριλίου 2015 διαρρέει στον Τύπο ότι η ΝSA και η BND έχουν προβεί σε πάνω από 40.000 παράνομες παρακολουθήσεις. Γίνονται γνωστά μερικά από τα ονόματα των εταιριών που παρακολουθούνται, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιθανόν είχε λάβει γνώση ήδη από το 2008. Στις 30 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ζητά από τις γερμανικές αρχές και από τη γερμανική βουλή να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της BND στην κατασκοπεία ευρωπαϊκών θεσμών.  

Αυτή τη στιγμή, ο Πέτερ Γκάμπριελ, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ζητά να αποκαλυφθεί η λίστα των αναζητήσεων της NSA. Το αίτημα αυτό υποστήριξε πρόσφατα και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η καγκελάριος, λέει ο Γκάμπριελ, πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, ακόμα και στην περίπτωση που η αμερικανική NSA δεν αποδεχτεί τη δημοσίευση της λίστας και η Γερμανία το πράξει μονομερώς. Όμως αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα το κόμμα της καγκελαρίου, όπου πολλοί εκφράζουν ανησυχίες πως κάτι θα σημάνει άμεσο τερματισμό της συνεργασίας ΗΠΑ-Γερμανίας στον τομέα των πληροφοριών, αφήνοντας απροστάτευτη τη χώρα έναντι τρομοκρατικών απειλών.

Το SPD πάντως έχει οξύνει τον τόνο της αντιπαράθεσης, κατηγορώντας τόσο την καγκελάριο όσο και τους τότε αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι εν γνώσει τους αδράνησαν στην υπόθεση. Μάλιστα για κάποιους θέτουν το ερώτημα, αν είπαν ψέματα το 2013 ότι δεν υπήρξε παραβίαση του γερμανικού δικαίου, παρότι είχαν τα στοιχεία στη διάθεσή τους.

Η υπόθεση μάλιστα έχει βαρύνει σημαντικά στη συνεργασία των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση. Το CDU, κόμμα της καγκελαρίου, και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, CSU, κατηγορούν τους Σοσιαλδημοκράτες ότι εκμεταλλεύονται την υπόθεση για να ενισχύσουν τα πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά τους.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Michael Fuchs, δήλωσε μάλιστα ευθαρσώς: "Τι θα συνέβαινε τώρα, αν η Άγκελα Μέρκελ μέσω μιας ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή επιδίωκε τις πρόωρες εκλογές;". Σε σημερινό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine, τονίζεται ότι η απειλή για πρόωρες εκλογές εκφράζεται σε μια περίοδο όπου τα δημοσκοπικά ποσοστά δείχνουν ότι ένας συντηρητικός συνασπισμός είναι εφικτός, όπως πιθανόν και μια αυτοδυναμία του CDU-CSU.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΓι’ αυτό και ο Michael Fuchs συμπληρώνει με νόημα: «Δεν νομίζω ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα τα ήθελε όλα αυτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v