Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια, παρά τα σχέδια των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ να περιοριστεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak.
Οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας, ενώ η Ε.Ε. επιχείρησε να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία όταν υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, η οποία προμήθευσε πέρυσι περίπου το 30% του φυσικού αερίου της Ε.Ε., θεωρεί πως αυξάνεται το μερίδιό της, όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της AOA Gazprom, Alexey Miller, σε συνέδριο στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Novak, μεταδίδει το Bloomberg.
"Το ρωσικό αέριο θα παραμείνει στοιχείο της ευρωπαϊκής αγοράς που δεν μπορεί να αντικατασταθεί", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Miller, συμπληρώνοντας πως η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη φέτος σε ποσοστό που ενδεχομένως θα ξεπερνά το ρεκόρ που κατεγράφη το 2013.
Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία εγκατέλειψε τον σχεδιαζόμενο αγωγό αερίου South Stream, που θα έφερνε άμεσα αέριο στην Ευρώπη, λέγοντας πως θα κατασκευάσει έναν νέο αγωγό που θα περνά από την Τουρκία και θα δημιουργήσει έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ' όπου οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να παίρνουν αέριο αν το επιθυμούν.
Η Gazprom έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αλλάξει από το 2020 τη ροή όλου του αερίου που διατρέχει σήμερα την Ουκρανία -οπότε λήγει η σύμβαση transit με τη χώρα-, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει βούληση στην Ε.Ε. για προετοιμασία νέου δικτύου για την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, τότε η Ρωσία θα βρει νέες αγορές για τα καύσιμά της.
Στη συνέχεια η Ρωσία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και με χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, προσφέροντας εκπτώσεις στις τιμές προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγωγό. Η Gazprom σχεδιάζει επίσης συμφωνία με την Κίνα φέτος για την παροχή αερίου από τη Δυτική Σιβηρία που προς το παρόν εξυπηρετεί Ευρωπαίους πελάτες.
Σύμφωνα με τον Miller, η Gazprom θα αναπτύξει μια ευρασιατική αγορά αερίου όταν θα κατασκευάσει έναν νέο σύνδεσμο αερίου με την Κίνα από τη Δυτική Σιβηρία, ενώ εκτίμησε πως η Ασία θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και τις τιμές της.
Ο ίδιος επέκρινε τα ενεργειακά σχέδια της Ε.Ε., λέγοντας πως "οι τιμές του αερίου δεν μπορούν να είναι ίδιες για διαφορετικές χώρες στην Ε.Ε.".
Όπως επισήμανε, οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνουν πως η Gazprom αναθεωρεί τα σχέδιά της για την προμήθεια αερίου σε τελικούς χρήστες στην περιοχή, καθώς τώρα εμφανίζουν υψηλό ρίσκο.
Σημειώνεται πως η Ρωσία προμήθευσε 147 δισ. κυβικά μέτρα αερίου εκτός πρώην Σοβιετικής Ένωσης πέρυσι, μειώνοντας τις προμήθειές της προς την Ευρώπη κατά 9%, όμως φέτος η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη κατά 7-10%, όπως εκτιμά η UBS.