Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φραγμός στο ματωμένο χρήμα

Η απειλή της ISIS που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, κινητοποιεί όλες τις χώρες να εμπλουτίσουν το θεσμικό τους χαρτοφυλάκιο με επιπλέον νόμους που θα στοχεύουν στην οικονομική ασφυξία των τρομοκρατών.

Φραγμός στο ματωμένο χρήμα

Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο νόμων, ομάδων εργασίας και ρυθμιστικών φορέων, έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τους τρομοκράτες από να συγκεντρώνουν, να αποθηκεύουν και να διακινούν κεφάλαια.

Η απειλή της ISIS που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, κινητοποιεί όλες τις χώρες να εμπλουτίσουν το θεσμικό τους χαρτοφυλάκιο με επιπλέον νόμους που θα στοχεύουν στην οικονομική ασφυξία των τρομοκρατών.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και την πρόσληψη σχετικού προσωπικού, οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει νέα τμήματα και οι χώρες ελέγχονται τακτικά για την συμμόρφωσή τους, σε μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα κανόνων και προτύπων αντιτρομοκρατίας.

Στα πλαίσια της αποκοπής των τρομoκρατών από τις πηγές χρηματοδότησης, εντάσσεται και το σχέδιο ψηφίσματος για την ανακοπή των πηγών χρηματοδότησης των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» που υπέβαλε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ..

«Προετοιμάσαμε ψήφισμα που επιδιώκει να κόψει τις πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και ελπίζουμε ότι σύντομα θα εγκριθεί», ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Ζάιτσεφ, συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες».

Η ευρεία επέκταση του ΙΚΙΛ, με την προσάρτηση μεγάλου εδάφους του Ιράκ και της Συρίας, έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή προβλήματα το 2014.

Σύμφωνα με τη CIA, ο αριθμός των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» ανέρχεται σε περίπου 30 χιλιάδες, ενώ μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ισλαμικού χαλιφάτου στα κατεχόμενα εδάφη, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ επιδιώκουν την περαιτέρω επέκτασή του.

Νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο που προωθεί τον εξονυχιστικό έλεγχο χρηματοδοτήσεων των θρησκευτικών οργανώσεων στη Ρωσία από το εξωτερικό, προωθεί το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με νομοσχέδιο, θα εισαχθούν πρόσθετες αποδείξεις για τις θρησκευτικές οργανώσεις, που γίνονται αποδέκτες κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων από το εξωτερικό. Υπογραμμίζεται ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο ανίχνευσης τυχόν «συμμετοχής σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες, καθώς και άλλες παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι θρησκευτικές οργανώσεις που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, θα υπόκεινται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει «έγγραφα που περιέχουν έκθεση σχετικά με τη δραστηριότητα, τη σύνθεση διοικητικών οργάνων, τους στόχους δαπανών των χρημάτων και τη χρήση άλλων περιουσιακών στοιχείων». Η παραβίαση των απαιτήσεων θα αποτελέσει αιτία για προσφυγή στο δικαστήριο με αίτημα τη διάλυση της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι οι μουσουλμάνοι της Ρωσίας συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα. Σύμφωνα με τον πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Μουφτήδων της Ρωσίας, Ρουσάν Αμπιάσοφ, η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης «μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση για τις επίσημα εγγεγραμμένες μουσουλμανικές κοινότητες που αγωνίζονται κατά του ριζοσπαστισμού, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Ναρκωτικά,απαγωγές,λαθρεμπόριο ...

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πηγών χρηματοδότησης έχουν ήδη αναγκάσει τους ισλαμιστές να στραφούν και σε άλλους "χώρους", προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την χρηματοδότησή τους. Πρόσφατα δημοσιεύματα συνέδεαν τους ισλαμιστές με το εμπόριο ναρκωτικών στην Ισπανία. Η ισπανική αστυνομία μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέεται η κατάσχεση 22 τόνων χασίς και δύο εκατομμυρίων ευρώ, με την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών. Όπως λένε αναλυτές, οι "ισλαμιστές δεν διστάζουν να κερδίζουν χρήματα με ναρκωτικά, ακόμα και εάν αυτό αντίκειται στον ισλαμικό νόμο, την Σαρία».

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι η κοκαΐνη που προέρχεται από την νότιο Αμερική, περνάει μέσα από την Σαχάρα και ότι οι ισλαμιστές έχουν κέρδη από αυτήν τη διακίνηση. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, το ένα πέμπτο των τζιχαντιστών που έχουν συλληφθεί, είχαν ασχοληθεί με το εμπόριο ναρκωτικών ή με την παραποίηση εγγράφων.

Το σίγουρο είναι ότι η χρηματοδότηση του ISIS -εκτός του λαθρεμπορίου πετρελαίου -προέρχεται και από λαθρεμπόριο, απαγωγές, εκβιασμούς, ληστείες. Ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση προέρχεται από την πώληση λαθραίων τσιγάρων, φαρμακευτικών προϊόντων, κινητών τηλεφώνων, αρχαιοτήτων και ξένων διαβατηρίων.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v