Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το «καυτό» θέμα της εβδομάδας στο Νταβός, όπου οι ισχυρότεροι άνθρωποι του κόσμου συγκεντρώνονται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι προσδοκίες για ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην Ευρώπη έχουν ήδη απήχηση. «Μπορούμε να πούμε ως έναν βαθμό ότι είναι ήδη αποτελεσματικό» σημείωσε από το Νταβός.
«Αν κοιτάξεις τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και το πού βρίσκεται τώρα το ευρώ, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι υπάρχει προσδοκία ότι το QE θα έρθει και θα είναι σημαντικό».
Οι προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να ωφεληθούν από τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που θα συνόδευαν την ποσοτική χαλάρωση, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αν υπάρξει κάποιος επαναπροσδιορισμός των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές που συνδέονται με το ευρώ θα ωφεληθούν. Επίσης θα ωφεληθούν και οι χώρες αυτές που προς το παρόν εισάγουν πληθωρισμό από την ευρωζώνη. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη, οι αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη θα επωφεληθούν, διότι το ήμισυ του εμπορίου τους κατευθύνεται προς την ευρωζώνη».
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ με την Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, πρόσθεσε «είμαι υπέρ του ευρωπαϊκού QE».
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε στο CNBC ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι πρόθυμος να εκπλήξει, ενώ ταυτόχρονα είναι και προβλέψιμος. «(ο Ντράγκι) πάντα ενεργεί προς το συμφέρον του συνόλου της ευρωζώνης», είπε, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω πριν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ. Προσέθεσε πάντως πως το πρόγραμμα επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, εάν χρησιμοποιηθούν μαζί.
Πάντως, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο Νταβός δεν ήταν εξίσου αισιόδοξοι για το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Anne Richards, chief investment officer της Aberdeen Asset Management σχολίασε πως μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα η ευελιξία στην αγορά εργασίας θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, ενώ, από άποψης επενδύσεων, σημείωσε πως η ίδια θα αγνοήσει την βραχυπρόθεσμη αστάθεια που θα δημιουργηθεί, καθώς το QE «έχει προεξοφληθεί από τις αγορές».
Από την πλευρά του, ο Julian Roberts, CEO της Old Mutual, είπε πως «δεν νομίζω ότι θα κάνει και μεγάλη διαφορά».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin