Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα σχέδιο για αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκαινιάσει την ευρεία ποσοτική χαλάρωση (QE) κατά την τακτική συνεδρίασή της, την Πέμπτη.
«Την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα λάβει την απόφαση να αγοράσει κρατικά ομόλογα, προσφέροντας μεγάλη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και δημιουργώντας μια κίνηση με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη,» δήλωσε ο κ. Ολάντ κατά την διάρκεια ομιλίας του προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Το σχόλια του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν αιφνιδιασμό, γιατί είναι σαν να προκαταβάλει την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία βάζει υπεράνω όλων την ανεξαρτησία της από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παρ' όλ' αυτά, στις αγορές θεωρείται σχεδόν προεξοφλημένο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πράγματι την Πέμπτη το πρόγραμμα QΕ, καθώς τα υπόλοιπα προγράμματα που έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει, δεν έχουν προκαλέσει την ανάκαμψη της οικονομίας και του πληθωρισμού.
Λαγκάρντ: Εκκληση σε ΕΚΤ για QE με αμοιβαιοποίηση ρίσκου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει πως οποιoδήποτε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση ρίσκου μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Oι αναλυτές και οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, με στόχο να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Την περασμένη Παρασκευή δημοσίευμα του Spiegel ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν καταλήξει στους όρους του προγράμματος, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας, με ανώτατο όριο το 20% με 25% του χρέους που κυκλοφορεί στην δευτερογενή αγορά. Σε δημοσίευμα τους οι F.T. μετέδωσαν πως έχει επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Ντράγκι και Βερολίνου για ένα QE με διαχωρισμό του ρίσκου μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε τη Δευτέρα πως όσο μεγαλύτερη είναι οι αμοιβαιοποίηση του ρίσκου μεταξύ των κρατών μελών τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα.