Δεν τους έφτανε η οικονομική κρίση και οι συνεχείς υποτιμήσεις του νομίσματος, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και τις σοβαρές ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ!
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ελλείψεις άρχισαν να γίνονται αισθητές από την εορταστική περίοδο –προς τα τέλη Δεκεμβρίου δηλαδή- ενώ πλέον οι Βενεζουελάνοι κάνουν ουρές... τετραγώνων για να μπορέσουν έστω και να μπουν σε ένα σούπερ μάρκετ, όπου όμως, απλώς βρίσκουν μπροστά τους άδεια ράφια.
Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι αρμόδιες αρχές έχουν επιστρατεύσει μέχρι και τον... στρατό προκειμένου να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν επικεντρώνεται μόνο στο Καράκας, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις, όπως στο Μαρακαΐμπο, στο Μαρακάι, στη Βαλένσια, στην Γκουατίρε, στο Σαν Φερνάντο ντε Απούρε και αλλού.
Ελλείψεις σημειώνονται σε βασικά αγαθά όπως το γάλα, τα κοτόπουλα, το σαπούνι, οι πάνες, τα απορρυπαντικά, και το χαρτί υγείας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datanalisis, οι Βενεζουελάνοι ξοδεύουν πλέον κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα -μια εργάσιμη ημέρα δηλαδή- απλώς τρέχοντας στα μαγαζιά προσπαθώντας να βρουν όσα τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν, όπως μεταδίδει το AFP.
Τα ίδια τα καταστήματα, ελλείψει αγαθών, ανοίγουν αργότερα και κλείνουν νωρίτερα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προμηθευτές θα επιστρέψουν στις εργασίες τους τώρα που τελείωσαν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, ωστόσο πολλοί καταναλωτές επιρρίπτουν ευθύνες στις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Νίκολας Μαδούρο για την κατάσταση.
Ο σύνδεσμος των σούπερ μάρκετ, σημειώνει το Reuters, δεν προέβη σε σχολιασμό, όμως ο πρόεδρός του είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι προμήθειες θα ομαλοποιηθούν μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Προβλήματα στις εισαγωγές
Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί εν μέρει από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς πλήττει σοβαρά τη Βενεζουέλα η οποία εξασφαλίζει το 96% του ξένου συναλλάγματός της από το πετρέλαιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας εφαρμόζει εδώ και 12 χρόνια αυστηρούς ελέγχους στη διακίνηση συναλλάγματος, κάτι που δυσκολεύει τους εισαγωγείς να έχουν πρόσβαση στα δολάρια που χρειάζονται προκειμένου να φέρουν στη χώρα διάφορα αγαθά – από αυτοκίνητα μέχρι και φάρμακα.
Ο Μαδούρο, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στον οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον του η αντιπολίτευση, δήλωσε τον Δεκέμβριο πως σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στο σύστημα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.