Το 2015 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για το ευρώ, καθώς το ενιαίο νόμισμα θα κληθεί στη διάρκεια της χρονιάς να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Από τη μία πλευρά, οι δυσοίωνες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, είναι πλέον ορατός.
Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εξελιχθεί σε μία μόνιμη πηγή κινδύνων για την οικονομία της ευρωζώνης και το ενιαίο νόμισμα.
Από την άλλη πλευρά, οι εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν με την Ελλάδα και συνεχίζουν στη Βρετανία και την Ισπανία, μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο ενιαίο νόμισμα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοείται και η κρίση στη Ρωσία, η οποία επηρεάζει άμεσα τη γερμανική οικονομία και κατ΄επέκταση και τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης.
Οι προοπτικές αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κοιτάζει έντονα προς την κατεύθυνση της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων. Όμως χρειάζεται ομοφωνία – κι αυτό συνιστά μείζονα πρόκληση για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την έντονη γερμανική αντίδραση σε μία νομισματική χαλάρωση. Διότι μπορεί οι Γερμανοί να φοβούνται την άνοδο του πληθωρισμού, όμως αυτό που η Φρανκφούρτη φοβάται περισσότερο, είναι μήπως ο κατήφορος του πετρελαίου πυροδοτήσει αποπληθωρισμό.
Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 2%, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο στις 22 του μηνός, μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Τετάρτη.
Πάντως, σύμφωνα με τις απόψεις πολλών αναλυτών, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από μία οικονομία η οποία δεν έχει ευρώ.
Στη Βρετανία, η παρουσία του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκει έρεισμα στο αντιευρωπαϊκό αίσθημα των Βρετανών.
Η δημοφιλία του έχει ωθήσει τους Συντηρητικούς σε μια πιο ευρωσκεπτικιστική ατζέντα, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη εξαγγείλει δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν επανεκλεγεί.
Εν όψει εκλογών, Κάμερον και Φάρατζ αναμένεται να διαγκωνιστούν στο ποιός εκφράζει καλύτερα τον ευρωσκεπτικισμό των Βρετανών. Όλοι όμως γνωρίζουν πως το Brexit συνεπάγεται ένα δύσκολο και μοναχικό δρόμο για τη Γηραιά Αλβιόνα.
Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και το γεγονός ότι το 2015 θα είναι χρονιά εκλογών και για την Ισπανία. Δεν είναι μόνο το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας που προβληματίζει, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Ραχόϊ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της κυρίας Μέρκελ στον ευρωπαϊκο Νότο και μία αρνητική τροπή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις εξελίξεις στην Ισπανία, αλλά και σε Ιταλία και Γαλλία.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ αισθανεται την απειλή της κυρίας Λεπέν, ενώ στην Ιταλία ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Πηγή: Premium.paratiritis.gr