Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ρωσικό νόμισμα, μετά τη χθεσινή κάθετη πτώση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για παρέμβαση στην αγορά, πουλώντας αποθέματα ξένων νομισμάτων.
Το ρούβλι ενισχύεται 6,6%, στα 63 ανά δολ., καθώς στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε την ισοτιμία του υποτιμημένη. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος έχει ήδη ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας δηλώνει ότι είναι έτοιμο να πουλήσει συνάλλαγμα έως 7 δισ. δολ.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ούτε καν πριν από έναν χρόνο ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου» δήλωσε ο Σεργκέι Σβετσόφ, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναφερόμενος στη χθεσινή κάθετη πτώση. Το βράδυ της Δευτέρας, η κεντρική τράπεζα της Μόσχας αιφνιδίασε άπαντες αυξάνοντας τα επιτόκιά της κατά 650 μονάδες βάσης στο 17% σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι. Οι αγορές την αγνόησαν εντελώς, με αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να καταρρέει με πτώση 11%.
Στη Ρωσία οι πολίτες ζούσαν σκηνές πανικού. Έτρεχαν να ψωνίσουν από τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ για να προλάβουν νέα βουτιά του νομίσματος. Η Apple ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι σταμάτησε τις διαδικτυακές πωλήσεις γιατί οι έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις κατέστησαν ανέφικτο τον καθορισμό των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα.
«Η Ρωσία βρίσκεται σε απόλυτη συναλλαγματική κρίση» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μοσελέι της Schroders και συμπλήρωσε: «Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς θα σταματήσει». Σημειώνεται πως το ρούβλι έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από τις αρχές του έτους, αναβιώνοντας μνήμες από τη χρεοκοπία του 1998.
Οι αναλυτές πάντως είναι επιφυλακτικοί ως προς τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του νέου εγχειρήματος από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας. Σημειώνουν ότι η πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού δεν βοηθά την κατάσταση. Το πετρέλαιο Brent συνεχίζει πτωτικά, αγγίζοντας τα 59,29 δολ. ανά βαρέλι.
Επίσης, οι αγορές περιμένουν και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Εάν η Τζάνετ Γέλεν στείλει στις αγορές ηχηρό μήνυμα για επικείμενη αύξηση επιτοκίων, τότε τα νομίσματα όλων των αναδυόμενων αγορών – όπως και το ρούβλι – θα δεχθούν νέες πιέσεις.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin