OPEC: Ελεύθερη πτώση ως 8% στις τιμές πετρελαίου μετά την σύνοδο

Η σαουδαραβική θέση επικράτησε, όπως αναμενόταν, στην κρίσιμη σύνοδο του πετρελαϊκού καρτέλ και τα επίπεδα παραγωγής παραμένουν στα 30 εκατ. βαρέλια. Στα $71 βουλιάζει η τιμή του Brent, συμπαρασύροντας ενεργειακές μετοχές, το ρούβλι κλπ.

OPEC: Ελεύθερη πτώση ως 8% στις τιμές πετρελαίου μετά την σύνοδο

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ επιβεβαίωσαν ότι το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC δεν αποφάσισε μείωση της παραγωγής, προκαλώντας νέα βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, τις ενεργειακές μετοχές, το ρούβλι και άλλα επενδυτικά ενεργητικά που σχετίζονται με τον μαύρο χρυσό.

Κατά την έξοδό του από την επίσημη σύνοδο στην Βιέννη, ο πανίσχυρος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρος του καρτέλ, Αλί αλ Ναΐμι, σχολίασε ότι δεν ελήφθη απόφαση περικοπής, και λίγο αργότερα τον επιβεβαίωσε και ο ομόλογός του από το Κουβέιτ. Το καρτέλ έδειξε έτσι ότι αποδέχεται την θέση ότι «η θεραπεία στην αυξανόμενη υπερπροσφορά, είναι οι χαμηλότερες τιμές.»

To συμβόλαιο της ποικιλίας Brent στο Λονδίνου βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 4,5 ετών και κινείται αυτή την ώρα στα 71,09 δολ. ανά βαρέλι με απώλειες 7%, ενώ το West Texas Intermediate στην Νέα Υόρκη έφτασε να χάνει έως 7,8% στα $68 και αυτή την ώρα υποχωρεί 6% στα 69,35 δολ. ανά βαρέλι. 

Η πτώση δεν επιβαρύνει μόνο την τιμή του μαύρου χρυσού, αλλά και άλλα ενεργητικά, όπως τα νομίσματα πετρελαιοπαραγωγικών κρατών. Το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί 1,6% στα 47,79 δολ. ενώ το δολάριο Καναδά υποχωρεί 0,6% στα 1.1316 δολ.

Επίσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν σημαντικό κομμάτι από τα κέρδη τους και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο που περιλαμβάνει πολλούς ενεργειακούς κολοσσούς «γυρίζει» σε αρνητικά πρόσημα.

Η απόφαση συνιστά νίκη για τα μέλη με χαμηλό κόστος παραγωγής, όπως η Σ. Αραβία, που «αντέχουν» τις περιόδους χαμηλότερων τιμών, ώστε να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Αντιθέτως, οι χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να ισορροπήσουν τους ισολογισμούς και τα βραχυπρόθεσμα έσοδά τους.

Πάντως η διατήρηση των επιπέδων παραγωγής σε σταθερά επίπεδα, ήταν αναμενόμενη, καθώς η «ναυαρχίδα» του καρτέλ Σαουδική Αραβία είχε διασκεδάσει την προοπτική δυναμικής αντίδρασης με προηγούμενες δηλώσεις. Το 12μελές πετρελαϊκό καρτέλ, συνήθως παρεμβαίνει με προσαρμογή των ανώτατων επιπέδων παραγωγής, όταν οι τιμές εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις λόγω της υπερβολικής ή ελλειμματικής προσφοράς.

Μέχρι σήμερα ισχύει το «πλαφόν» παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και «παραδοσιακά» ορισμένα μέλη παραβιάζουν την ποσόστωση και παράγουν παραπάνω, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν διολισθήσει 30% από τον Ιούνιο, λόγω της έντονης αύξησης της παραγωγής που δημιουργεί η «σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ και την μείωση της ζήτησης λόγω υποτονικών οικονομικών συνθηκών σε Ευρώπη και Ασία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v