Fitch: Το TLTRO δύσκολα θα αυξήσει τα δάνεια στη Ν. Ευρώπη

Οι τράπεζες Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας αναμένεται να αξιοποιήσουν το φθηνό 3ετή δανεισμό που προσφέρει το TLTRO. Ωστόσο, τα κεφάλαια ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων από ΕΚΤ, λέει η Fitch.

Fitch: Το TLTRO δύσκολα θα αυξήσει τα δάνεια στη Ν. Ευρώπη

Οι πράξεις τόνωσης της ρευστότητας της ΕΚΤ που ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου, τα λεγόμενα Targeted Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), δύσκολα θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των χορηγήσεων στη Νότια Ευρώπη, σημειώνει η Fitch.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η διάθεση των τραπεζών να δανείσουν αλλά και η ζήτηση για χορηγήσεις αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες παρά τις νομισματικές συνθήκες, δεδομένων της ισχνής ανάπτυξης, της εταιρικής μόχλευσης που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και της σχετικά χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εταιριών στη Ν. Ευρώπη.

Οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας αναμένεται να αξιοποιήσουν τον φθηνό τριετή δανεισμό που προσφέρει το TLTRO. Ωστόσο, τα κεφάλαια ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων από την ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς και για την αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικών δανείων που έχουν λάβει.

Ο οίκος σημειώνει ότι η χρηματοδότηση από το TLTRO εφέτος κατανέμεται ως σταθερό ποσοστό των εκκρεμών εταιρικών δανείων μιας τράπεζας τον Απρίλιο του 2014 και αναμένεται ευρεία χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου. Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να δανείζουν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο για να πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του TLTRO το 2015 και να κρατήσουν τα κεφάλαια μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, που βρίσκονται σε φάση απομόχλευσης, ενδέχεται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στις πράξεις TLTRO της ΕΚΤ ή ακόμη και να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2016, δύο χρόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος, υπογραμμίζει ο οίκος.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες της Ν. Ευρώπης θα πρέπει να ζυγίσουν το κόστος είτε μιας πρόωρης αποπληρωμής των δανείων και της κατανομής πόρων για νέα δάνεια, είτε μιας πιθανής μείωσης στην ποιότητα ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v